AKTUELNO

Aljbin Kurti nastavlja institucionalni teror nad Srbima na Kosovu i Metohiji, koji vrši godinama unazad, ocenjuje predsednik Vladine komisije za nestala lica Veljko Odalović i napominje da Priština za svoje poteze i odluke ima podršku.

Kako je naveo, najave o prelasku na evro kao zvaničnu valutu i ukidanju platnog prometa, ovo je samo nastavak onoga što Kurti već kontinuirano radi otkada je došao na vlast, odnosno, otkad se pojavio na političkoj sceni.

- Jednostavno, ovde, što se Kurtija tiče, ništa novo. Ovde je, problem malo drugačije prirode. Ako smo mi u dijalogu, ako imamo jedan proces u kojem imamo podršku čitave međunarodne zajednice, da se kroz dijalog dođe do nekih rešenja koja vode ka nekoj normalizaciji stanja na prostoru KiM, a ne nikako do onoga što Kurti zagovara. Ali, nije tu problem Kurtija. Problem su oni koji Kurtija podržavaju da ovo radi - naveo je Odalović.

Kako je dodao, Kurtija niko nije zaustavio ni u jednoj meri koju je preduzao.

- Da se samo vratimo godinu dana unazad, do početka ove ozbiljne eskalacije, Kurti ima ozbiljnu podršku - naveo je Odalović.

- On radi sve ono što je zacrtao i što je najgore, i posrednici koji učestvaju u dijalogu na tako nešto reaguju "s pola usta". Oni mu kažu nemoj tako, ali on nastavlja da provocira i stano ima nove ideje. Nema mere koja ga sprečava - istakao je Odalović.

On je upozorio da odluka Prištine da se kao jedino sredstvo plaćanja koristi evro, obesmišljavaju penzije i zarade ljudi u srpskim sredinama.

- Mi danas nemamo nikoga ko institucionalno može da se na prostoru Kosovje i Tohije suprostavi Kurtijovom teroru - iostakao je Odalović.

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša je istakao da Kurti samo finalizuje ono što su on i njegovi saradnici radili godinama unazad.

- Kako god se pokreće neko novo pitanje koje bi doprinelo da dođe do smirivanja situacija, njađe se ovakva nova situacija će ići na štetu. Zapravo, vidimo nezadovoljstvo nadzornog organa gospodina Kurtija, gospođu Violu fon Kramon, koja nije zadovoljna ponašanjem i radom Borelja i Lajčaka jer oni nisu ubrzano radili ka tome da se definitivno reši pitanje odnosa između Prištine i Beograda, tako što bi doveli Belgrad u potčinjeni položaj i zaokružili ono što gospodin Kurtij i njegova vlada uz podvešku konkretno Nemaca rade - naveo je Beriša.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, ovde nisu u pitanju samo Srbi, već ima i Albanaca koji zarade i penzije primaju preko Poštanske štedionice.

- U Dragašu, u Orahovcu, i u drugim sredinama gde je funkcionisala banka Poštanska štedionica i Nova Ljubljanska banka sada se postavlja pitanje kako će se uneti novac do bankomata - rekao je Beriša.

Beriša je istakao da postoje upozorenja Prištini, ali nema konkretne reakcije iz međunarodne zajednice.

Autor: