AKTUELNO

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas novi sistem grejnja - toplotne pumpe koje koriste otpadne geotermalne vode iz banjskog kompleksa za grejanje dve škole u opštini Sokobanja. Puštanjem u rad novog sistema, stavljeni su van upotrebe stari kotlovi na ugalj, čime je značajno unapređen kvalitet vazduha u samom centru ove opštine.

Objekat u kojem su smeštene obe škole, srednja „Branislav Nušić“ i osnovna „Mitropolit Mihailo“, ministarka Vujović obišla je zajedno sa Nikolom Bertolinijm iz Delegacije EU, stalnim predstavnikom UNDP u Srbiji Jakupom Berišem i predsednikom opštine Miodragom Nikolićem.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

„Projekat u Sokobanji je fantastičan primer kako termalne vode mogu da se iskoriste za grejanje, ali što je još važnije i kao odlična mera za unapređenje kvaliteta vazduha. Više od 1.000 đaka u ove dve škole, zahvaljujući ovom projektu ima čistiji vazduh i bolju životnu sredinu, kao i ljudi koji žive i rade u blizini. Upotrebom novog sistema potpuno su eliminisane PM čestice, što je značajno imajući u vidu da je Sokobanja poznata kao zdravstveni centar i banja za lečenje respiratornih i drugih bolesti, a objekat se nalazi u strogom centru“, rekla je ministarka.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Prema njenim rečima, važno je i što novi sistem toplotnih pumpi koristi otpadne termalne voda, čijom ponovnom upotrebom se poštuju principi cirkularne ekonomije, što je važan stub Zelene agende.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

„Ovaj inovativan projekat čija vrednost premašuje 23 miliona dinara smo odmah prihvatili, a Ministarstvo koje vodim je uložilo 16,5 miliona dinara. Ostatak je obezbeđen iz sredstava EU. Hvala našim partnerima iz EU i UNDP, uz čiju pomoć i podršku realizujemo dosta projekata koji su važni za unapređenje životne sredine. Hvala i opštinskom rukovodstvu koje je imalo snage da ovakav projekat realizuje. Volela bih da se o ovom projektu priča, kako bi poslužio kao primer drugima. U ovom momentu sličan primer imamo u Vranjskoj Banji, a pozivam i druge lokane samouprave da koje za to imaju mogućnost da uzmu u obzir geotermalni potencijal“, rekla je Vujović.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Projekat je deo krovne inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ koju, uz tehničku i finansijsku podršku EU i u partnerstvu sa MZŽS, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom, uz dodatno finansiranje vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.