AKTUELNO

Pravila sam princes-krofne, a Anđela, koja je imala oko 5 godina, pravila mi je društvo. Uzviknula je: „Ovde ima 23 kolača. Ako ti, tata, Mihajlo i ja uzmemo po jedan, ostaće 19“. Goran i ja smo bili zatečeni

U selu Vranovina, podno Golije, u opštini Novi Pazar, živi jedna izuzetna porodica. U naselju koje broji manje od 300 stanovnika živi bračni par Bogdanović, Slađana i Goran.

Imaju troje dece: Anđelu, Mihajla i Anu. Sve troje su matematički genijalci.

Slađana i Goran Bogdanović imaju troje dece, od kojih su svi osnovnu školu završili u selu. Ipak, ova porodica je dokaz da uz puno ljubavi prema nauci i rada sa decom može da se postigne veliki uspeh.

Najstarija Anđela i njen mlađi brat Mihajlo su pohađali specijalizovano matematičko odeljenje u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Anđela, koja danas ima 23 godine, nedavno je diplomirala i upisala master studije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Isti fakultet uspešno pohađa i Mihajlo, koji ima 20 godina. Najmlađa Ana ima 15 godina i učenica je 1. razreda prestižne Matematičke gimnazije u Beogradu.

Nisu se Anđela, Mihajlo i Ana tek tako razvili u vrhunske matematičare, odlične đake i studente. Za to su zaslužni njihovi roditelji, majka Slađana i otac Goran, koji su se upoznali i zavoleli upravo na studijama matematike u Kragujevcu.

Po završenom fakultetu venčali su se i nastanili u Goranovoj rodnoj Vranovini, gde i danas žive. Goran je nastavnik matematike u OŠ „Bratstvo“ u Novom Pazaru, a Slađana je zaposlena u Gradskoj toplani u Novom Pazaru.

OŠ "Rastko Nemanjić" iz Deževe iznedrila generacije talentovane dece

Nisu smeli da zapuste njihov talenat

Kako kaže Slađana, sva tri deteta su ispoljila talenat za matematiku vrlo rano.

- Ana se još ni nije rodila. Pravila sam princes-krofne, a Anđela, koja je imala oko 5 godina, pravila mi je društvo. Uzviknula je: „Ovde ima 23 kolača. Ako ti, tata, Mihajlo i ja uzmemo po jedan, ostaće 19“. Goran i ja smo bili zatečeni – kaže Slađana i dodaje da je slično bilo i kod ostale dece.

Goranu i meni je odmah bilo jasno da taj talenat ne smemo da zapustimo i da moramo da ga negujemo. Ipak, u uslovima u kojima živimo to nije tako lako – kaže Slađana i dodaje da je njen suprug svakodnevno vežbao matematiku sa njihovo troje dece.

Trud i rad su se isplatili. Anđela, Mihajlo i Ana počeli su jedno za drugim da nižu uspehe na takmičenjima, a onda su polako počeli da napuštaju rodnu Vranovinu.

– Ipak, nekako nam je najteže pao ovaj odlazak Ane, jer ima tek 15 godina i poslednja je odlepršala u Beograd – kaže Slađana.

Na pitanje da li su se ona i suprug pokajali što su ostali da žive podno Golije, iako su mogli da se presele u grad, Slađana odgovara odrično, ali dodaje da joj deca nedostaju. Najvažnije joj je da završe studije u Srbiji, a posle neka odluče gde će da se usavršavaju.

Škola u Deževi dobila računare zbog Ane

U akciji Matematičke gimnazije iz Beograda i Fondacije „Alek Kavčić“ pet računara donirano je OŠ „Rastko Nemanjić“ iz Deževe. Ova škola je odabrana jer je Ana Bogdanović bila učenica isturenog odeljenja u Vranovini.

U istu školu išli su njen otac Goran, sestra Anđela i brat Mihajlo. U Fondaciji „Alek Kavčić“ se nadaju da će ova donacija doprineti da se podno Golije otkriju novi genijalci za matematiku i ostale prirodne nauke.

Sve troje stasali u seoskoj školi OŠ "Rastko Nemanjić".

Autor: