AKTUELNO

Ministar za rad i zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković obišao je u Beogradu Udruženje „Naša kuća“ koje se bavi socijalnim preduzetništvom!

Ministar Selaković je tom prilikom podsetio da je pre dve godine donet Zakon o socijalnom preduzetništvu i najavio donošenje Programa razvoja socijalnog preduzetništva.

Selaković je posetom Udruženju „Naša Kuća“ koje je fomirala Anica Spasov, zajedno sa roditeljima dece sa teškoćama u razvoju, započeo kampanju promocije socijalnog preduzetništva i najavio da će u narednom periodu Ministarstvo, u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni i ekonomski razvoj (NALED), promovisati socijalno preduzetništvo u cilju motivacije drugih organizacija i udruženja da se registruju kao socijalna preduzeća, i da će administracija koja je do sad bila prepreka biti prevaziđena donošenjem ozbiljnih podzakonskih akata.

Žena koja ima neverovatne energije i ideje, neko ko je uspeo da na različitim mestima Srbije, da u više gradova Srbije, na dnevnom nivou okuplja preko stotinu mladih, odraslih ljudi, da ne kažem dece, koja učestvuju u jednom radnom procesu. Radni proces je proizvodnja papira, i to reciklažnog papira, izvanrednog kvaliteta koji se koristi za više namena n koji je našao ozbiljno mesto na tržištu“ -naveo je Selaković.

Ministar je naveo da je to samo jedna od delatnosti udruženja i dodao da je Anica Spasov deo Saveta za razvoj socijalnog preduzetništva.

Malo ljudi u Srbiji zna šta je socijalno preduzetništvo. Socijalno preduzetništvo upravo treba da nam posluži, kao državi koja je ozbiljno rešila pitanje nezaposlenosti, a posebno, podsetiću vas pre 12. godina u Srbiji je nezaposlenost bila gotovo 26 posto. Ona je danas 9 posto. Dakle, mi smo kao država u ozbiljnoj meri iscrpeli raspoložive kontigente radne snage i došao je red da se bavimo teško zapošljivim kategorijama stanovništva“ -rekao je ministar.

Selaković je ukazao da među teško zapošljivim kategorijama stanovništva spadaju osobe sa invaliditetom, kao i različite druge vrste ranjivih grupa, žene starije od 50 godina, nekvalifikovani radnici, žrtve nasilja u porodici.