AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković rekao je da je današnji dan sećanja na početak NATO agresije na našu zemlju 1999. godine i dan pobede nad zaboravom.

"Danas smo ovde da obeležimo pobedu nad najvećim srpskim neprijateljem kroz istoriju, a to je zaborav. Posle 25 godina, u toku kojih je Srbija doživela i odbranu otadžbine i masovni egzodus svog stanovništva sa KiM po dolasku međunarodnih mirovnih snaga, doživela i preživela i martovski pogrom, i odlazak Crne Gore iz zajedničke države i jednostrano proglašenje tzv. nezavisnosti Kosova. Doživela i preživela sramno vođenje pregovora bez kičme, ali doživela da narod opet pronađe sebe i izabere one sa kojima će uzdizati Srbiju i brinuti o svima", rekao je Selaković na ceremoniji obeležavanja 25. godišnjice od početka NATO bombardovanja u Nišu.

U okviru ove ceremonije, otkriveno je devetnaest spomen – ploča u kripti Hrama Vasilija Ostroškog na kojima su ispisana imena, prezimena, mesto rođenja, čin, jedinica, godina rođenja i godina smrti stradalih ukupno 1.139 pripadnika Vojske i MUP-a za vreme NATO agresije, i u vremenskom periodu od 1998. do 2003. godine ukopnenoj zoni bezbednosti.

"Došao je i taj trenutak da na dan 25. godišnjice početka NATO agresije protiv naše otadžbine, ovde u Nišu nekada ratnoj prestonici Srbije, na mestu Treće niške armije u čijem sastavu je dejstvovao i legendarni Prištinski korpus, otkrijemo i 19 mermernih ploča sa 1.139 imena, ubedljivo većinom Srba, ali i Muslimana, Slovaka i Mađara i Rusina, ali i dobrovoljaca najviše Rusa, a verovali ili ne i albanaca onih koji su stradali zato što su bili lojalni svojoj državi Srbiji", rekao je Selaković.

Ovo je pobeda nad zaboravom, dodao je Selaković, jer su njihova imena isklesana na najtvrđem granitu koji danas postoji na planeti.

"Da se nikada ne zaborave i izbrišu, da sa ponosom i poštovanjem ulazimo u ovu kriptu Hrama svetog Vasilija Ostroškog, kriptu koja je blagoslov našeg vladike niškog, posvećena Svetom knezu Lazaru, da među freskopisanim likovima svetih ratnika i našeg velikog kneza, velikog i hrabrog viteza, kosovsko-metohijskog mučenika sijaju i svetle i njihova imena", rekao je ministar.

Da budu primer kako se otadžbina voli i kako se od otadžbine ništa ne traži, dodao je ministar, kako se za otadžbinu daje i ono najviše što čovek može da da - ovozemaljski život.

Ministar je poručio da je Nišlijama pripala čast da ovaj grad bude prvi u srpskim gradovima koji je ova imena dobio na čuvanje i da će im mnogi zavideti na tome, ali da će od danas pa ubuduće Niš biti taj koji će primati i desetine i stotine i hiljade potomaka i članova porodica onih koji su hrabro stradali za Srbiju.

"Neka je večna slava i hvala palim junacima novog Kosovskog boja, da se nikada ne zaboravi. Živela Srbija!", poručio je ministar.