AKTUELNO

U organizaciji Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i univerzitetske bolnice iz Ciriha, održana je prva dvodnevna radionica o savremenoj magnetnoj rezonanci srca.

Magnetna rezonanca srca predstavlja sve više neophodnu dijagnostičku proceduru koja dokazano doprinosi adekvatnoj dijagnozi, boljoj proceni prognoze i daljoj terapijskoj odluci u konkretnom kliničkom kontekstu.

- Naša kuća, Institut Dedinje, započela je sa ovom procedurom pre godinu i po dana i od tada smo uradili preko 1.400 pregleda i u jednom spontanom razgovoru sa našim učiteljem i našim supervizorom profesorom Robertom Mankom sa Univerzitetske bolnice u Cirihu, došli smno na ideju da napravimo radionicu, praktičnu, interaktivnu, koja bi okupila lekare iz naše zemlje i regiona - rerkao je za Pink docent dr Goran Lončar, šef kardiološke magnetne rezonance Instituta Dedinje.

Foto: TV Pink Printscreen

- Imali smo oko 25 učesnika iz najvećih Kliničko-bolničkih centara Republike Srbije, a tu su bili i gosti iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Bugarske - dodao je Lončar.

Magnetna rezonanca srca predstavlja najkompleksniji pregled magnetnom rezonancom, jer je srce pokretan organ.

- To je pregled koji traje sat vremena svuda u svetu. Ono što je važno je da postoje neke Evropske preporuke za lečenje kardioloških bolesti kojih se mi pridržavamo da bi taj pristup bio standardizovan i na visokom nivou, i do sada imamo 100 preporuka koje promovišu magnetnu rezonancu - rekao je dr Lončar.