AKTUELNO

U većem delu Srbije preovladava promenljivo oblačno, dok kiše i pljuskova ima na zapadu i jugozapadu Srbije i ova oblačna i padavinska zona premešta se dalje prema jugoistoku. U ovom času na istočnim padinama Kopaonika ima pljuskova sa grmljavinom, a oni se lokalno do kraja dana i tokom večeri očekuju u Topličkom okrugu, navodi se u najavi meteorologa amatera Đorđa Đurića.

Trenutne temperature kreću se od 12°C na severu do 16°C na jugu i jugoistoku Srbije, u Beogradu je 14°C. Zlatibor i Sjenica mere 8°C, a Kopaonik 3°C.

U toku večeri zapadne i jugozapadne predele Srbije zahvatiće jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima. Ova oblačnost sa padavinama tokom noći i u utorak će se širiti dalje prema istoku i jugu. Istovremeno, u severnim i centralnim predelima Srbije ostaće suvo.

Najobilnija kiša očekuje se na jugu i jugozapadu Srbije gde bi palo 10 do 20 milimetara kiše po kvadratnom metru.

U noći između ponedeljka i utorka i u utorak pre podne u predelima južne, zapadne, jugozapadne i jugoistočne Srbije iznad 1300 metara nadmorske visine očekuje se sneg, pri čemu bi palo i do 10 centimetara snega.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

Na mnogim planinama i dalje bi padala kiša, dok bi sneg padao na najvišim delovima Zlatibora, na Zlataru, na Goliji, na Kopaoniku, na višim delovima Peštera, na planinama Kosova i Metohije, na Staroj planini, Suvoj planini, Kukavici...

U ovim predelima temperatura bi se spustila na -2 do 0°C, dok bi se u nižim predelima kretala od 3 do 7°C. Kako će na severu Srbije biti suvo, u Vojvodini i vedro, minimalna temperatura zbog većeg izračivanja spustiće se na -1°C, pa se u ovim predelima očekuje i pokava mraza.

Ovo pogoršanje vremena biće uslovljeno prodorom hladnog fronta, a u utorak će duvati i jak, na istoku Srbije, na planinama i u Pomoravlju i veoma jak severozapadni vetar, lokalno uz olujne udare od 60 km/h.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

U utorak ujutro snežna granica spustila bi se na 1200-1300 metara, rano lokalno i niže.

U utorak posle podne padavine će prestati i na jugu Srbije, a kako će se u noći ka sredi izvedriti, u sredu ujutro u većini predela uz vedro vreme biće i slabog mraza.

Otopljenje se očekuje od četvrtka, pa se za vikend očekuju temperature i iznad 20°C, s tim što se u petak očekuje prolazna kiša sa pljuskovima.

Autor: