AKTUELNO

Prof. dr Vladimir Đukić, direktor porodilišta Dragiša Mišović, koji je tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine bio direktor Urgentnog centra, Kliničkog centra Srbije, podelio je za Pink svoja sećanja na strašan zločin koji je tada sproveden nad našim narodom.

Đukić je o svedočenju iz tog vremena govorio kod spomen ploče kod RFZO-a, gde je tokom bombardovanja bilo porodilište Dragiša Mišović.

- U tim nenormalnim uslovima pritiska koje je trajao još od kraja 1998. godine kad je Vesli Klark prvi put došao u Srbiju, mi smo se već tad pripremali za nešto što eventualno može da se desi. Ali nikom normalnom nije padalo na pamet da može da se desi da u 21. veku zemlju u srcu Evrope neko može tako zlikovački da bombarduje. Zaista taj "Milosredni anđeo" imao je krvave ruke do lakata - rekao je doktor Đukić i nastavio:

Foto: TV Pink Printscreen

- Gađali su zgradu MUP-a koja je 50 metara vazdušnom linijom, možda i manje, od porodilišta Kliničkog centra. Mi smo tada, da bi spasili rezervoar koji je bio tu, koji je buktao, da se vatra ne raširi na porodilište porodilje i bebe spuštali dole u hodnike sadašnjeg novog velepnog Kliničkog centra. Tada je to bilo tek u fazi gradnje. Tako, da mi je to najdramatičnije i najteže. Emocije su zaista uvek, a ovde je tragedija posebna. Ovo je mesto gde su pacijenti bolničkog centra Dragiša Mišević i osam vojnika koji su bili parkirani u vatrogasnom vozilu pogođeni i gde su stradali, pacijente nisu mogli da se evakuišu.

Foto: TV Pink Printscreen

Doktor Đukić, koji tada nije radio u Miševiću ističe da svake godine obeležavaju tu tragediju, jer je, kako je rekao, važno da se ovakve svari nikade ne zaborave.

- Pametniji od mene su govorili da neke svari možemo da oprostimo, ali nikad da ne zaboravimo. I zaista to što se desilo, mislim da srpski narod i svi koji su živeli tad u Srbiji, koji su pokazali da mala zemlja može da se ponaša dostojanstveno i pošteno, da brani svoj interese po najskuplju cenu, da jednostavno može i da opstane.

Foto: TV Pink Printscreen

Doktor Đukić koji je tada aktivno radio svih 78 dana kaže da su strani faktor Srbiju mučili deceniju pre agresije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Još od rata u Bosni i Hrvatskoj, ekonomsko iscrpljivanje, sankcije, zatvaranje granica prema Republici Srpskoj, sankcije 1996, zabrana avionskih letova - sve je to dovelo da se zemlja ekonomski maksimalno iscrpi. Na taj način i zdravstveni sistem snosio je konsekvence jednog takvog zlikovačkog tretmana prema zemlji, tadašnjoj SR Jugoslaviji, a kasnije Srbiji. Nije bilo ni lekova, nije bilo sanitetskog materijala. Imali smo jedan ultrazvuk. Skener je radio sporadično - priseća se doktor Đukić i ističe da danas u Mišoviću imaju tri skenera.

Foto: TV Pink Printscreen

- Možete zamislite da je onda u Beogrodu radio povremeno jedan skener na grad koji nije bitno manji. Naravno da je bilo ranjenika, ali problem su bili i organizacija službe. Mi smo imali obdanište za decu u Urgentnom centru. Žene koje su radile predano morali su da vode računa. Muškarci su bili mobilisani. Čitav sistem organizacije posla je bio veoma složen i iscrpljujući, ali nekako, nismo se dali. To spada u deo istorije naroda kojim možemo da se ponosimo.