AKTUELNO

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa delegacijom konzorcijuma predvođenog južnokorejskom kompanijom 'Hyundai Engineering', koji je izabran da u Srbiji izgradi samobalansirane solarne elektrane ukupne snage 1 GW.

- Ovo je trenutno jedan od najvećih projekata obnovljivih izvora energije u Evropi. Cilj nam je da imamo sve elemente komercijalnog ugovora dogovorene u narednim nedeljama, kako bi strateški partner mogao što pre da krene u razvoj projekta, a zatim i izgradnju solarnih elektrana da bi do 2028. one postale deo proizvodnog portfolija EPS-a. Projekat izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana od 1 GW je važan projekat za energetski sektor Srbije i za ostvarivanje naših strateških ciljeva u vezi sa dekarbonizacijom energetskog sektora, a koji su važni i za proces evropskih integracija, kao i za razvoj naše privrede i dostupnost zelene energije, pre svega za izvozno orijentisane kompanije koje su energetski intenzivne - rekla je ministarka.

Foto: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE/EMILIJA JOVANOVIĆ

Na javnom pozivu sprovedenom prošle godine, u skladu sa Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, za najboljeg ponuđača izabran je konzorcijum koji predvodi južnokorejska kompanija 'Hyundai Engineering'.

Strateški partner dužan je da po sistemu 'ključ u ruke' razvije, izgradi i preda u vlasništvo EPS-a solarne elektrane ukupne snage 1 GW, kao i baterijski sistem za skladištenje električne energije od najmanje 200 MW.

Foto: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE/EMILIJA JOVANOVIĆ

Sastanku su prisustvovali pored predstavnika Ministarstva rudarstva energetike i Dušan Živković, v.d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije“, predstavnici izabranog konzorcijuma i Ministarstva finansija.

Autor: