AKTUELNO

Najveća kupola od prenapregnutog betona na svetu nalazi se u samom srcu Beograda, na Beogradskom sajmu.

Impresivna u svakom pogledu, ova arhitektonska čudo je Hala 1 Beogradskog sajma, koja je svojim neospornim grandioznim izgledom zadivila svet.

Građena u periodu od 1954. do 1957. godine, Hala 1 je ostvarenje vizionarskog tima koji je uključivao arhitektu Milorada Pantovića te građevinske inženjere Branka Žeželja i Milana Krstića. Njihova revolucionarna ideja bila je stvaranje urbanističkog kompleksa koji će istovremeno zadovoljiti estetske i funkcionalne potrebe, koristeći tehnike prenapregnutog betona koje do tada nisu bile primenjivane.

Foto: Foto/Beogradski sajam/Printscreen

Ključna karakteristika ove monumentalne građevine je njen neobični oblik - kružni, s kupolom koja se prostire na neverovatnih 109 metara u prečniku. Ova kupola je ne samo najveća na svetu, već je i jedna od najznačajnijih dostignuća u graditeljstvu.

Visina građevine dostiže impozantnih 30,78 metara, a unutar nje se nalazi više nivoa, uključujući suteren, arenu, parter i dve galerije. Dok suteren služi kao pomoćni prostor za magacine i kancelarije, ostali nivoi su rezervisani za izložbene prostore.

Foto: Foto/Beogradski sajam/Printscreen

Ukupna površina ove monumentalne građevine iznosi 21.280 kvadratnih metara, od čega je impresivnih 15.030 kvadratnih metara namenjeno izložbenom prostoru, pružajući dovoljno mesta za raznovrsne događaje i manifestacije.

Hala 1 Beogradskog sajma nije samo arhitektonski dragulj, već i kulturno blago Srbije, što je potvrđeno njenim proglašenjem za nepokretno kulturno dobro i spomenik kulture. Ova impresivna građevina ostaje simbol tehnološkog napretka i inovacije, ne samo za Beograd već i za čitav svet.

Foto: Foto/Google Maps