AKTUELNO

Na današnji dan prošle godine u OŠ "Vladislav Ribnikar" trinaestogodišnji dečak ubio deset osoba – devetoro dece i čuvara škole. Ranjeno je nekoliko učenika i nastavnica istorije.

Godišnjica zločina obeležena je danas programom "Buđenje", a završava se u Studentskom kulturnom centru, kroz muzičko-scenski program koji je zamišljen kao izraz kolektivne tuge.

Tokom scensko-muzičkog nastupa puštena je i pesma "Wait for me" koju je napisao Slobodan Negić, otac ubijene učenice Sofije, koju je njoj posvetio.

Zbog ograničenog prostora, građani događaj mogu da prate i na Tašmajdanu.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Podsetimo, obeležavanje godišnjice masovnog ubistva počelo je još jutros, kada se veliki broj građana, prijatelja, rođaka, roditelja ubijene dece okupio jutros tačno u 8.40 ispred školske zgrade u Ulici kralja Milutina.

Iz prostorija škole, tačno u 8.40 sati kada je dečak ubica kobnog jutra ušetao i krenuo svoj krvavi pohod, začule su se sirene, nakon čega je nastupio minut ćutanja u čast svim žrtvama.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Na samom školskom ulazu postavljena je prostorno-likovna instalacija na kojoj su ispisana imena žrtava masakra.

Kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu postavljen je veliki video bim na kom se prikazuju fotografije ubijene dece i čuvara. Fotografije na kojima su srećni i nasmejani.

Autor: