AKTUELNO

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je najnovije upozorenje na pljuskove sa grmljavinom, dok se u pojedinim delovima zemlje očekuje i olujni vetar.

Upozorenje se odnosi na tri dana, dok je sutra u većem delu Srbije danas i sutra uključen narandžasti meteoalarm. RHMZ najavljuje da će u poslednjoj dekadi maja, u koju smo upravo ušli, topla, vlažna i nestabilna vazdušna masa na području Srbije uslovljavati lokalne pljuskove sa grmljavinom, koji će ponegde biti praćeni gradom i olujnim vetrom.

U poslednjoj dekadi maja topla, vlažna i nestabilna vazdušna masa na području Srbije uslovlјavaće lokalne plјuskove sa grmlјavinom, koji će ponegde biti praćeni gradom i olujnim vetrom.

Nakon lokalno obilnijih padavina (do 20 mm) u jutarnjim satima na jugoistoku Srbije, u toku dana je manja verovatnoća za pojavu nepogoda, a sutra od sredine dana raste rizik najpre na zapadu i jugozapadu Srbije, a kasno popodne i uveče i u ostalim krajevima.

Nakon lokalno obilnijih padavina u jutarnjim satima na jugoistoku Srbije, u toku današnjeg dana je manja verovatnoća za pojavu nepogoda. Ipak, sutra od sredine dana raste rizik najpre na zapadu i jugozapadu Srbije, a kasno popodne i uveče i u ostalim krajevima krajevima zemlje, upozorava RHMZ.

Danas žutu, od sutra Srbija u narandžastom

Narandžasti meteoalarm biće uključen sutra i prekosutra u većem delu zemlje. U toku sutrašnjeg dana narandžasti meteoalarm biće na snazi u Banatu, Bačkoj, Zapadnoj Srbiji, Pomoravlju, Istočnoj Srbiji, i Jugozapadnoj Srbiji.

Alarm će u većini zemlje biti uključen zbog pljuskova i grmljavine.

U sredu upozorenje je na snazi za Banat, Šumadiju, Pomoravlje, Istočnu i Jugozapadnu Srbiju.

Šta znači narandžasti meteoalarm?

Narandžasta boja znači da je vreme opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Posle kiše stiže jedna pošast

Kako su za "Blic" ranije rekli u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju na njihovu brojnost će uticati padavine koje se očekuju početkom naredne nedelje. Najviše uvek bude šumskih komaraca, a posebno su opasni oni koji prenose viruse.

Komarci koji prenose virus Zapadnog Nila još se ne očekuju u velikom broju. Ovaj virus, koji može da izazove ozbiljna zdravstvena stanja kod ljudi, obično se kod komaraca dijagnostikuje u toku leta.

Ovu groznicu prenosi naš domaći Kuleks pipiens komarac. Prenošenje infekcije na ljude i druge životinje najčešće nastaje ubodom zaraženog komarca.

Komarci se zaraze prilikom sisanja krvi zaraženih ptica. U retkim slučajevima infekcija može da se prenese putem transfuzije zaražene krvi, transplantacijom tkiva i organa i vertikalno sa majke na dete (transplacentarno i tokom dojenja). Virus Zapadnog Nila se ne prenosi među ljudima putem kontakta, a simptomi bolesti nastaju 3 do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca.

Vreme do kraja maja natprosečne temperature

Posle 22. maja sledi period promenljivog, svežijeg i vrlo nestabilnog vremena uz česte grmljavinske pljuskove i maksimume od 17 do 24 stepena Celzijusa, što je u okvirima proseka za ovaj deo godine.

Prema rečima meteorologa amatera Marka Čubrila, najnovije procene evropskog modela “ukidaju signal za moguće otopljenje prema kraju meseca i trenutno daju trend nestabilnog vremena uz temperature oko proseka”.

- Ukoliko se ovo predviđanje održi, maj 2024. će posle dužeg niza meseci imati temperaturu oko, lokalno čak i malo ispod proseka. Trenutno ECMWF model nad značajnim delom regiona do naredne srede ima akumulacije od 50 mm do 130 mm, što su vrlo visoki totali, ali pouzdanija procena količine padavina biće moguća za nekoliko dana – zaključuje Čubrilo.