AKTUELNO

Agencija za bezbednost saobraćaja apelovala je danas na vozače motocikala i mopeda da poštuju propise na putevima s obzirom da se sa poboljšanjem vremenskih prilika povećava i broj vozila na putevima Srbije.

- Posle duže pauze i višemesečnog odmora od vožnje motocikla i mopeda, važno je da se vozači podsete i osveže potrebna znanja i veštine za bezbedno upravljanje ovim vozilima- poručuju iz Agencije.

Podsećaju da je u svakoj devetoj saobraćajnoj nezgodi u kojima je neko poginuo, učestvovao moped ili motocikl i ističu da su u poslednjih pet godina svi poginuli vozači motocikala bili muškog pola.

- Oko 61 procenata poginulih mopedista je starije od 45 godina. Sa druge strane skoro 57 odsto poginulih motociklista pripada starosnoj kategoriji između 19 i 35 godina starosti - navode u Agenciji.

Glavni uzroci nesreća, kažu, pored nepropisne i neprilagođene brzine, koja je prema njihovoj oceni, karakteristična za motocikliste, izazvali su vozači motocikla i mopeda, a najčešći razlozi za to su nepropisno uključivanje u saobraćaj, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, nepropisno preticanje i neustupanje prvenstva prolaza.

Napominju da procenat upotrebe zaštitnih kaciga u Srbiji još uvek nije na zadovoljavajućem nivou, jer 88,8 procenata motociklista i 69,6 odsto mopedista koristi kacigu.

Posebno zabrinjava podatak, kažu, o visokom broju mlađih lica nastradalih u nezgodama koji su tek stekli pravo na upravljanje motociklom ili još uvek nisu ovladali potrebnim znanjem i veštinama za bezbedno upravljanje ovim vozilima, napominju u Agenciji.

Pročitajte još: Povoljni uslovi za vožnju, OPREZ zbog većeg broja vozila na putevima

#Motorcikl

#Putevi Srbije

'