AKTUELNO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da su i jutros na državnim putevima u Srbiji sve deonice prohodne i ponovo apelovao na sve vozače da budu oprezniji u saobraćaju, koriste zimsku opremu i prilagode brzinu uslovima na putu.

- Na državnim putevima nema neprohodnih deonica, za to su zaslužni putari, koji su ovih dana radili danonoćno. Posuto je ukupno 3.700 tona soli. U zalihama imamo oko 67.000 tona soli, više nego dovoljno da zimska sezona prođe kako treba. Na terenu je angažovano 1.315 putara, uz više od 300 vozila - rekao je Vesić za Blic TV.

Ministar je naveo da je na 19 deonica zabranjen kamionski saobraćaj, još jednom apelujući na vozače da tu zabranu poštuju.

Samo u prvih 24 sata bilo je 10 saobraćajnih nezgoda, u kojima su učestvovali kamioni, a osim u jednom slučaju – svi su imali letnje gume.

Vesić je zato najavio strože kontrole u narednom periodu.

Foto: Predrag Mitić

- Pozabavićemo se time, da vozila koja zimi koriste letnje gume, a učestvuju u saobraćajnim nezgodama, budu i ozbiljnije sankcionisana. Nije normalno da krene na put, posebno ako je profesionalni vozač i vozi kamion, da krene na put u zimskim uslovima sa letnjim gumama i tako ugrozi sopstvenu bezbednosi kao i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju - upozorio je ministar Vesić.

Napomenuo je da će se, budući da slede veoma niske temperature narednih dana, bez većih padavina, nastaviti preventivno posipanje soli na putevima kako se ne bi stvarao led.

- To, naravno, nikako ne znači da vozači ne treba da budu oprezni, koje molim da prilagode brzinu uslovima na putu, da ne bude nesreća - apelovao je Vesić.

Naveo je da su putari uradili dobar posao uz napomenu da je bilo različitih napisa u pojedinim medijima i potpuno neosnovanih napada na putare koji rade i dan i noć od onih koji sede u toplom, tvituju i voleli bi da budu pametni a nisu i stanju da očiste sneg isped ulaza u zgradi gde žive. Nemoguće je da dok sneg pada oni u svakom trenutku očiste sve deonice. Dok sneg pada pažnja putara je na nafrekvetnijim deonicama ali oni u roku koji je predvjdjen zakonom očiste sve puteve rekao je ministar.