AKTUELNO

Na državnim putevima u Srbiji jutros nema neprohodnih deonica, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i apelovao na sve vozače, a posebno vozače kamiona, da na put ne kreću na put bez zimske opreme.

„Putari su u drugom stepenu pripravnosti. Angažovano je 1.332 putara na državnim putevima, kao i 319 mašina koje čiste sneg i posipaju so. Imamo 172 putne baze, od kojih 36 na auto-putevima“, rekao je Vesić za TV Pink.

Dodao je da je za poslednjih nešto više od 24 sata, posuto 3.600 tona soli.

„Mi smo za ovu sezonu nabavili 87.200 tona soli, ostalo je još nešto više od 70.000 tona, što je više nego dovoljno kako bismo završili ovu zimsku sezonu“, naveo je ministar.

Tokom jučerašnjeg dana, dogodilo se 10 saobraćajnih nezgoda, u kojima je bilo nekoliko povređenih, a u dve nesreće na državnim putevima i dva smrtna ishoda.

Ministar Vesić je istakao da su u svim nesrećama na autoputevima učestvovali kamioni, i osim u jednom slučaju – svi su vozili neprilagođenom brzinom i imali su letnje gume.

„To je nedopustivo. Molim sve vozače da bez preke potrebe ne kreću na put, a vozače kamiona posebno da ne kreću na put bez zimske opreme i vode računa o brzini“, upozorio je Vesić.

Upozorio je i da je, nakon prestanka padavina koji se očekuje, zbog niskih temperatura moguća pojava leda na putevima.

„Prestaće padavine, ali zbog stvaranja leda koji je opasniji od snega, nastaviće se sa posipanjem soli“, rekao je Vesić.

Ukazao je i da je na 19 deonica zabranjen kamionski saobraćaj.

„Podaci o zabrani saobraćanja kamiona ažuriraju se konstantno i mogu se naći na sajtu Ministarstva i ’Puteva Srbije’. Molim vozače kamiona da ne koriste te deonice, tamo se nalazi saobraćajna policija i kažnjavaćemo one koji zabranu prekšre“, rekao je Vesić.

On je zahvalio putarima na obavljenom poslu, koji će, kaže, nastaviti da rade sve dok ima padavina i leda na putevima.