AKTUELNO

Patrijarh srpski Irinej služio je danas Vaskršnju liturgiju u Kripti hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu.

Liturgiji su, pored ostalih, prisustvovali ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kao i princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina Karađorđević.

Na liturgiji je pročitana Uskršnja poslanica, u kojoj je patrijarh Irinej poručio vernicima da "čuvaju i poštuju svetinju braka, jer je ona temelj zdrave i nerazorive porodice".

- Svedoci smo sveopšteg otuđenja i razdora, najpre u samoj porodici, gde je zajednica među supružnicima sve nestabilnija, a međusobno nepoštovanje roditelja ostavlja neizbrisivu ranu na dečjim dušama- naveo je patrijarh.

Irinej je naveo da iskrenost i uzajamno praštanje treba da krase svaku porodicu.

- Čedomorstvo, najveći zločin ovoga veka, nažalost, prisutno je i u našem narodu. Prema statističkim podacima, svake godine u Srbiji nestaje čitav jedan grad. U svetlosti Hristovog Vaskrsenja svako začeće, rođenje i svako ljudsko biće jesu dar Božji koji ima večni smisao i rađa se za večnost - naveo je on.

Patrijarh je dodao da u danima radosti, povodom praznika, ne treba zaboraviti ni ljudsku bol, patnju i stradanje, kao ni bolesne, stare i iznemogle, siromašne, izbegle i prognane.

On je naveo da nepravda nije mimoišla "mnogostradalni, ali nikada pogaženi i poniženi" srpski narod koji iduće godine proslavlja osam vekova samostalnosti crkve i države.

- To nam daje pouzdanje i potvrdu da smo mi narod vođen svetima - svetim Simeonom, Svetim Savom i svetim kraljem Stefanom Prvovenčanim - koji za svagda srpski narod utemeljiše na krajeugaonom kamenu - Vaskrslom Hristu - poručio je Irinej u Uskršnjoj poslanici.

U Vaskršnjoj liturgiji učestovao je hor "Mokranjac", najstarije aktivno pevačko društvo u Srbiji.

Hrišćani širom sveta koji poštuju julijanski kalendar slave danas Vaskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.

#Patrijarh Irinej

#Uskrs

'