AKTUELNO

Prošle sedmice je potvrđeno postojanje virusa H5N8 i u Srbiji, odnosno na teritoriji Vojvodine.

Do sada je virus ptičjeg gripa pronađen još i u Austriji, Danskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Poljskoj, Rusiji, Švedskoj, Švajcarskoj i Mađarskoj, zbog toga je na snazi i zabrana prometa živinom, pticama i jajima, a u sveti je uništeno više miliona komada živine.

Foto: Pink.rs

Do sada je u Vojvodini pronađeno 15 mrtvih jedinki Labuda grbca, za koje je potvrđeno da su bile zaražene virusom H5N8. Iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode apeluju na lovce da obustave lov na sve vodene ptice, ali i na sve građane da ih ne uznemiravaju u svojim zimovalištima.

- Naročito upozoravamo građane da ne hrane labudove i ostale ptice jer ih na taj način privlače bliže naseljima, što povećava rizik da se zarazi domaća živina – kaže za Pink.rs Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Može se reći da u svetu vlada epidemija ptičjeg gripa tipa N5H8 i da je u Evropi otkriven u desetak zemalja, a naši veterinari kažu da pažljivo prate situaciju u Srbiji.

- Reč je o više miliona komada domaće živine koja je već uništena u svetu, mnogo je i u Evropi i velika je ekonomska šteta. Zato moramo biti oprezni i svakodnevno kontrolišemo situaciju na terenu – navodi Tamaš Petrović iz Naučnog instituta za veterinu u Novom Sadu.

Foto: Pink.rs

Na kraju treba reći da se virusom ptičjeg gripa H5N8 ne možemo zaraziti, a da je tip H5N1 koji se sa živine može preneti na ljude pronađen samo u Francuskoj. Uprava za veterinu našeg ministarstva poljoprivrede naložila je dodatne mere bezbednosti na teritoriji Bačke radi sprečavanja širenja zaraze.

M. Vitomirović

#Bolest

#Labud

#Ptičji grip

#Vojvodina

#Zdravlje

'