AKTUELNO

Povodom Dana pobede nad fašizmom danas je održan performans 'Stop fašizmu' kod Spomenika obešenim rodoljubima na Terazijama u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, Saveza antifašista Srbije, antifa-hora 'Naša pjesma' i udruženja 'Žene u crnom'.

Članovi tih organizacija položili su venac na Spomenik obešenim rodoljubima i razvili transparente na kojima je na nekoliko stranih jezika pisalo ''Stop fašizmu''.

Član Glavnog odbora Saveza antifašista Srbije Zlatoje Martinov rekao je da su današnjoj akcijom želeli da poruče da zlo fašizma ne sme da se ponovi i da se, kako kaže, građani upozore na opasnosti od recidiva fašizma.

Foto: Tanjug

- Fašizam je vojnički pobeđen 9. maja 1945.godine, ali nije sasvim politički iskorenjen. Svakog 9. maja, ali i drugim danima, moramo da se borimo protiv pojava koje asociraju na fašizam - kazao je Martinov novinarima.

Upitan gde danas vidi recidive fašizma, Martinov je naveo da je nacizam izvor fašizma i izrazio bojazan da u Srbiji još uvek ima nacionalističkih strasti protiv kojih se treba boriti da se, kaže, ne dogode devedesete.

Foto: Tanjug

- Nedavno smo imali pokušaj revitalizacije fašizma, ali na sreću to je osujećeno. Ovo je dobar povod da apelujemo na građane da spreče u svojoj sredini, koliko je to u njihovoj moći, svaku pojavu mržnje i nasilja - poručio je Martinov.

#Dan Pobede

#Fašizam

#Protest

#Terazije

'