AKTUELNO

U Srbiji 44 odsto učenika u školama trpi vršnjačko nasilje, a svaki peti učenik žrtva je ismevanja.

Ljubica Bogetić, psiholog rekla je da ismevanje ne možemo da merimo, ali da se može konstatovati da ga ima mnogo više, a da se mnogo manje reaguje na psihičko i emocionalno nasilje.

- Kada se desi fizičko nasilje to se primeti u školi, svi se pokrenu i na to se odreaguje, a psihičko nasilje je nešto što može da traje jako dugo. Dete može i godinama da trpi neku vrstu emocionalnog i psihičkog nasilja, da nikome ne kaže i da to niko ne primeti - upozorava Bogetić.

Ona dodaje da tek kada dete progovori i kada se nekom otvori, mogu se preduzeti neke mere.

Foto: Printscreen

- Mislim da su škole sada sve svesnije da treba da odreaguju. Odgovornost je na svima, i na roditeljima i na školama. Roditelji imaju odgovornost i pre nego što dete dođe u školu. Mi pričamo o nasilju u 7. i 8. razredu, ali tada se deca ne vaspitavaju, nego kada imaju tri i više godina, kada treba decu posmatrati i kada se ispravlja ponašanje, šta treba, a šta ne treba raditi - istakla je Bogetić.

Po njenim rečima, oni koji vrše nasilje kao da osete decu koja su povučenija, pasivnija i stidljivija, decu koja su po nečemu drugačija. Kako dodaje, to što su drugačiji spolja može da bude samo okidač zašto bi se neko sa nekim našalio, a to što nastavlja da vrši neku vrstu psihičkog nasilja bude zbog toga što je ta osoba stidljivija i povučena.

- Nasilje se nastavlja zato što je osoba koja trpi nasilje stidljiva, pasivnija, ne zna da se izbori za sebe, da odgovori ili da stane na put. Važno je primetiti kada počne psihičko nasilje, ne kada počne fizičko. Apel da nešto nije u redu je kada se dete povlači u sebe, kada ne želi da se druži. Sa detetom treba svakodnevno razgovarati da se utvrdi šta je uzrok problema - rekla je Bogetić.

Ivana Milenković, glavna koordinatorka Udruženja "Drug nije meta" rekla je da se to udruženje od 2015. godine bavi prevencijom nasilja.

Foto: Printscreen

- Mi se kroz brojne aktivnosti angažujemo da edukujemo javnost i da senzibilišemo ljude da brže reaguju kada se dese slučajevi. Konferencija je jedna od tih aktivnosti. Ova sada je druga po redu i u publici u studenti psihologije i pedagogije koji će biti prvi na udaru kada je reč o slučajevima vršnjačkog nasilja - kazala je Milenković.

Kako kaže, “Ambasadori drugarstva” je program koji je udruženje “Drug nije meta” realizovalo u saradnji sa psihologom Ljubicom Bogetić.

- Taj program deci pokušava da ukaže kako da konstruktivno rešavaju konflikte u odnosima između ljudi. Sastoji se od radionica i od predavanja.

#Vršnjačko nasilje

#deca

#psihologija

'