AKTUELNO

Kup Matematičke gimnazije u Beogradu počeo je danas i trajaće do 29. juna, a najbolji učenici iz 12 zemalja proveriće svoja znanja iz informatike, matematike i fizike.

Svečanom otvaranju takmičenja prisustvovovao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, koji je istakao da je beogradska Matematička gimnazija jedna od najznačajnijih institucija u obrazovnom sistemu.

- To je institucija na koju smo ponosni i brend koji je Beograd stvorio zajedno sa decom, a koji mora da neguje u narednom periodu - rekao je Radojičić.

Takmičarima je poručio da budu zadovoljni što se takmiče jer, kako je rekao, nije važno da li je neko pobedio, već što svi učesnici dele isti sistem vrednosti i svest o značaju znanja i nauke.

Gradonačelnik je mladim naučnicima poželeo uspeh na matematičkom kupu, a gostima iz 12 zemalja i lep boravak u Beogradu.

O značaju obrazovnih institucija kao što je Matematička gimnazija govorio je državni sekretar u ministarstvu prosvete, nauke i tenološkog razvoja Vladimir Popović, koji je rekao da se nada da će takmičari tog kupa biti deo srpske akademske zajednice u budućnosti.

Poručio je i da će ministarstvo nastaviti da podržava aktivnosti gimnazije, a njenim učenicima čestitao na postignutom uspehu na Balkanskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi.

Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović izrazio je nadu da će na šestom takmičenju učenici iz svih zemalja razmeniti znanje i dobiti podstrek za napredovanje u daljem radu.

On je gostima poželeo da se u Beogradu osećaju prijatno, steknu nova znanja, a svoja iskustva iz Srbije prenesu u zemljama odakle dolaze.

Ognjanović je zahvalio ministarstvima prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i trgovine, turizmna i telekomunikacija, koji su pokrovitelji ovogodišnjeg skupa.

Na međunarodno takmičenje mladih matematičara pored takmičara iz Srbije, stigle su ekipe iz BiH, Bugarske, Nemačke, Grčke, Slovenije, Crne Gore, Rumunije, Rusije, Mađarske i Makedonije.

#Aleksandar Radojčić

#Matematička gimnazija

#Takmičenje

'