AKTUELNO

Bolje se informišite na vreme!

Prošli ste naplatnu rampu na auto-putu i na isečku vam nije očitana prosečna brzina. "Super, sistem ne radi" ili "Ok sam, nisam prekoračio brzinu", pomislili ste i dodatno stisnuli gas. Upravo ste napravili ogromnu grešku zbog koje i nakon dva meseca možete da ispaštate i to u iznosu i do 120.000 dinara, a možda vam čak preti i zatvor!

O čemu se zapravo radi? Većina naših ljudi koji ovih ide ili se vraća sa letovanja ne zna kako zapravo funkcioniše sistem naplate kazni za prekoračenje brzine. Mnogi, zapravo, misle da, ako na papriću nije odštampana prosečna brzina, to znači ili da sistem ne radi ili da je sve u redu, odnosno da prekoračenja nije ni bilo. Upravo je to najveća zabluda naših vozača.

- Nije propisano da na isečku piše koja je prosečna brzina kojom ste vozili na auto-putu već dobijate samo isečak o plaćanju putarine na naplatnoj rampi – kaže za "Blic" Boban Milinković policijski savetnik i zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije.

Kako objašnjava, isečak sa podacima o prosečnoj brzini se štampa samo kada policija vrši kontrolu na naplatnoj stanici.

- Dakle, ako se pojavi vozilo koje je prekoračilo brzinu, na naplatnoj stanici na kojoj dežura policajac uključi se ta opcija, bude odštampan isečak, policajac zaustavlja vozača i uzima dokumenta - objašnajva on.

Ali, kao što ne postoji savršen zločin, tako ne postoji ni savršen saobraćajni prekršaj! Uzalud ćete verovati da ste uspeli da prevarite sistem.

Kada policajac nije na naplatnoj rampi, objašnjava  sagovornik, isečci se ne štampaju već se podaci prikupljaju naknadno.

Foto: Tanjug

Ko je divljao u aprilu, sada će saznati i koliko će to da ga košta

- Kamera snima sva vozila koja su ušla i izašla na naplatnoj stanici. Potom se podaci o prosečnim brzinama vozila sa fotografijama sa kamere dostavlja MUP-u i kasnije se šalju pozivi vlasnicima vozila kojim je načinjen prekršaj. Podaci se obrađuju na mesečnom nivou. U zavisnosti od brzine obrade podataka, jer je potrebno detaljno pogledati fotografije, utvrditi tačne registarske oznake vozila, te ko je vlasnik odnosno korisnik vozila, poziv će stići za oko dva meseca od dana kada je prekršaj učinjen. Ovih dana, recimo, stići će pozivi za one koji su prekoračili brzinu u aprilu 2018. godine – kaže Milinković i dodaje da se "većina prekršaja procesuria naknadnim pozivanjem vlasnika".

Zvanično dozvoljeno 130 kilometara na sat

Prema izmenama Zakona o bezbednosti u saobraćaju, od 1. juna dozvoljena brzina na auto-putevima je 130 kilometara na sat.

Foto: Tanjug

Međutim, novi Zakon je stupio na snagu, a da znakovi nisu bili odmah bili suvda postavljeni, što je mnoge vozače zbunilo, ali i taj problem je konačno rešen.

- Shodno poslednjim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja, svi saobraćajni znaci za maksimalnu dozvoljenu brzinu kretanja od 120 km na čas, na mestima gde to dozvoljavaju tehnički parametri puta, zamenjeni su znacima maksimalne dozvoljene brzine kretanja vozila od 130 km na čas. Izmene u softveru za merenje prosečne brzine kretanja vozila na auto-putevima su izvršene nakon što su postavljeni novi saobraćajni znakovi - objasnili su nam iz JP "Putevi Srbije".

Po desetak policajaca na naplatnoj rampi

Na auto-putu dnevno dežura po nekoliko stotina saobraćajnih policajaca, ali taj broj zavisi od mnogih faktora.

- Ukupan broj policajaca koji vrše kontrolu na auto-putu je nekoliko stotina, ali sve zavisi od procene ugroženosti bezbednosti saobraćaja na auto-putu i broja rasploživih policijskih službenika. Kada se rade akcije na čeonim naplatnim stanicama, poput Beograda, Šimanovaca i Niša, može dežurati i po desetak policajaca na jednoj naplatnoj stanici – objašnjava Boban Milinković.

Foto: Tanjug

Kada ćete dobiti nalog, a kada prijavu i plaća kaznu?

U zavisnosti od brzine koju je prekoračio, vozaču će biti napisan prekršajni nalog ili prekršajna prijava, objašnjava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

- Ako je vozač prekoračio brzinu, ali ne više od 170 km na sat dobija prekršajni nalog, a za 171 i više sledi prijava sudu - kaže Okanović.

Jedna od dilema koju je doneo novi zakon, bila je i ko će platiti kaznu ukoliko je u vozilu bilo više osoba, te se ne može utvrditi da li su se u toku vožnje menjali.

A ko je vozio?

- Ako policajac nije na naplatnoj rampi, najpre na kućnu adresu vlasnika vozila stiže upit ko je u momentu prolaska naplatne rampe, kada je merena brzina, upravljao vozilom. Po dobijanju informacije, a u zavisnosti od brzine koja je prekoračena, osobi koja je vozila stići će prekršajni nalog ili prekršajna prijava - objašnjava Damir Okanović.

#Auto-put

#Kazna

'