AKTUELNO

Pripadnici 37. mehanizovanog bataljona Treće brigade Kopnene vojske uspešno su izveli taktičku vežbu sa bojnim gađanjem na poligonu Luga u Ruskoj Federaciji, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Dodaje se da su pripadnici Vojske Srbije sa kolegama iz 25. motostreljačke i 9. artiljerijske brigade Oružanih snaga Ruske Federacije izvršili sve postavljene zadatke i uspešno neutralisali mete i druge ciljeve.

Na vežbi je učestovalo 195 pripadnika Vojske Srbije i 600 pripadnika Oružanih snaga Rusije, sa ukupno 200 sredstava borbene tehnike.

Ruska vojska je koristila samohodne haubice MSTA-S, višecevne bacače raketa GRAD, helikoptere Mi-35 i Mi-28N i avione Su-35S. Vojska Srbije je, osim naoružanja mehanizovane pešadije, koristila i minobacače kalibra 120 milimetara.

Komandant vežbe, ujedno i komandant ruske 6. armije, general potpukovnik Andrej Kuzmenko ocenio je rad učesnika vežbe visokom ocenom vrlo dobro, a pukovnik Goran Stamenković iz Komande Kopnene vojske istakao da Vojska Srbije ima višestruku korist od ovakvih vojnih vežbi.

Foto: Tanjug

- Na nepoznatom terenu sa sličnim naoružanjem proveravamo sebe koliko smo sposobni da delujemo u takvim uslovima sa drugim, stranim oružanim snagama. U saradnji sa kolegama iz Rusije proveravamo, takođe, kakve su naše procedure i naša taktika - objasnio je pukovnik Stamenković.

Pripadnici 37. mehaniovanog bataljona Vojske Srbije iz Kuršumlije na vežbi su koristili rusku tehniku i naoružanje - automatske puške AK-74, puškomitraljeze RPK, ručne raketne bacače RPG-7 i oklopna vozila MT-LB naoružana mitraljezima "Kord" kalibra 12,7 milimetara.

Komandant 37. mehanizovanog bataljona potpukovnik Grujica Vuković rekao je da se saradnja sa kolegama iz Oružanih snaga Ruske Federacije ogledala pre svega u razmeni iskustava u tome kako jedan mehanizovani bataljon izvodi odbranu.

Foto: Tanjug

- Smatram da je vežba uspešno izvedena. Nije bilo narušavanja mera bezbednosti. Sada nam predstoji povratak u matične jedinice - istakao je potpukovnik Vuković.

Na vežbi na poligonu Luga Vojska Srbije je imala i svoju logistiku, koja se brinula o snabdevanju hranom i pijaćom vodom, kao i medicinskom zbrinjavanju naših pripadnika.

Završnom prikazu na vežbi 17. avgusta prisustvovao je u izaslanik odbrane Republike Srbije u Ruskoj Federaciji pukovnik Budimir Gajić.

Održana je i ceremonija svečanog zatvaranja vežbe, a kasnije i prijateljska fudbalska utakmica, kaže se u sopaštenju.

#Rusija

#Srbija

#Vojska

'