AKTUELNO

U Srbiji od 2015. godine borave izbeglice i migranti sa Bliskog istoka, a nakon velikog izbegličkog talasa, njihov broj se smanjio na 3.400, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na zasedanju Visokog komesarijata UN za izbeglice u Ženevi.

Dačić je istakao da izbeglice dolaze iz Azije i Afrike i da, nakon tranzita kroz zemlje članice EU, preko Srbije žele da nastave put ka razvijenijim državama u Evropi.

Ministar je rekao da je Srbija tom izazovu pristupila humano i odgovorno, u skladu sa međunarodnim standardima, te da svima koji se na migrantskom putu duže zadržavaju na njenoj teritoriji obezbeđuje smeštaj, hranu, obuću, odeću, zdravstvenu zaštitu i psiho-socijalnu pomoć.

Foto: Tanjug

Dačić je podsetio i da u Srbiji još traje proces integracije više od 300.000 izbeglica i interno raseljenih lica sa teritorije bivše SFRJ, dok je u statusu interno raseljenih više od 200.000 osoba sa KiM, za koje se ni posle 19 godina nisu stekli uslovi za održivi povratak.

- Nadamo se da će u sledećem periodu doći do pozitivnog razvoja događaja i u vezi sa ovim pitanjem, i da ćemo interno raseljenim licima moći da ponudimo rešenja, uz uvažavanje prava koja imaju i koja im ne smeju biti oduzeta - naglasio je Dačić.

Foto: Tanjug

On je naveo da jednostavno rešenje za problem raseljenja ne postoji, ali da se na primeru Regionalnog stambenog programa, koji zajednički sprovode Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, uz Evropsku komisiju, UNHCR, OEBS i Razvojnu banku Saveta Evrope, može naći put ka rešenju.

Reč je o redovnom, godišnjem zasedanju koje se odvija u fazi relativnog smirivanja izbegličko-migrantske krize u Evropi i, s druge strane, očekivanog usvajanja Globalnog sporazuma o izbeglicama.

#Ivica Dačić

#Migranti

'