AKTUELNO

Ministarstvo pravde najoštrije je danas osudilo napad i fizičko maltretiranje devojke u vozilu Javnog gradskog prevoza u Beogradu, a čiji se snimak pojavio u medijima, i pozvalo građane da prijave svako nasilje koje su primetili ili su mu bili svedoci.

- Ovakvo nasilničko ponašanje nije zakonito, stoga Ministarstvo pravde apeluje na sve građane da ukoliko primete ili su svedoci nasilja na javnom ili nekom drugom mestu, odmah reaguju i nasilje prijave nadležnim organima. Takođe, ministarstvo ističe da se o ovakvim događajima ne sme ćutati, jer napad na nečiji život, telo, sigurnost, jesu protivpravne radnje kažnjive zakonom - kaže se u saopštenju.

Ministarstvo podseća da je 1. juna 2017. godine počela primena novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, kao i kažnjavanje novih krivičnih dela - proganjanje i seksulano uznemiravanje, što dodatno pruža krivično-pravnu zaštitu žena.

- Vlada Republike Srbije, kao i nadležni državni organi ulažu maksimalne napore u sprečavanju i prevenciji bilo koje vrste nasilja, ali u ovoj borbi državi je potrebna i pomoć građana. Prepoznaj i prijavi nasilje, poruka je za sve institucije i građane, jer samo zajedničkim snagama može se stati na put nasilnicima i pokazati da društvo ima nultu toleranciju prema nasilju - ističe se u saopštenju.

Ministarstvo pravde pozdravilo je brzu reakciju policije koja je uspela da za kratko vreme indentifikuje i privede nasilnika, a građane koji su bili svedoci nasilja, poziva da pomognu pravosudnim organima da se što brže i efikasnije reše ovaj slučaj.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je ranije danas da je uhapšen muškarac koji je napastvovao devojčicu u vozilu beogradskog gradskog prevoza.

Ministar je za rekao da je beogradska policija kasno sinoć identifikovala i uhapsila I.M. (37), sa prebivalištem na beogradskoj opštini Palilula.

Snimak ovog incidenta pojavio se pre neki dan u Fejsbuk grupi "Uživo iz beogradskih tramvaja i buseva" i jasno se vidi kako muškarac nasrće, a devojčica se brani.

Niko od prisutnih nije priskočio u pomoć, nije obavestio vozača tramvaja, niti zvao policiju.

Pročitajte još: UHAPŠEN MANIJAK IZ TRAMVAJA! Nakon divljanja u pekari na Zrenjanincu, usledila brza AKCIJA POLICIJE!

#Ministarstvo pravde

#Napad

#Tramvaj

'