AKTUELNO

Verovatno se svakom bar jednom desilo da izvadi teglu džema ili ajvara i da na površini vidi buđ.

Postavlja se pitanje da li je bezbedno jesti džem ili ajvar nakon što sklonimo buđ koja se nakupila. Većina ljudi obično samo skloni buđ i koristi ostatak džema ili ajvara.

Da li je ispravno ukloniti samo buđav deo ili je najbolje baciti celu teglu? Nije sva buđ ista i ako možete da je u potpunosti uklonite sa zahvaćenih površina, u redu je da ga pojedete. Sa džemom je malo teže jer nije u pitanju čvrsta namirnica.

Foto: Pixabay.com

Nutricionista Klarisa Lenher ne preporučuje da jedete džem koji je uhvatio buđ.

- Kako je u pitanju tečna supstanca, buđ je možda otišla malo dublje. Džem ima mnogo kraći rok trajanja nego što svi mi mislimo, a kako sada proizvođači koriste sve manje šećera u proizvodnji, više proizvode buđ - kaže Lenher.

Ono što nutricionisti predlažu jeste da izbegavate hranu koja se ubuđala ako je mekana jer se sa tvrđe hrane lakše skida buđ.

Manje je štetna buđ koja je svetlo plava ili bela, dok je najbolje baciti hranu na kojoj se pojavi crna, narandžasta, žuta ili zelena buđ.

Foto: Pixabay.com

Stručnjaci savetuju da buđ nikada ne smete mirisati, jer to može izazvati bolest disajnih puteva.

Hleb sa malim količinama bele i plave buđi još se može spasiti, ali budući da se buđ lako proširi, treba odseći ceo centimetar ispod buđi, a ostalo se može pojesti.

Foto: Pixabay.com

Pročitajte još: KAO IZ DOSIJEA X! Izveštaji britanskog ministarstva od pre 10 godina daju DOKAZE O NLO I POSTOJANJU VANZEMALJACA?!

#Buđ

#Zdravlje

'