AKTUELNO

Velike su šanse da će vam se to pre ili kasnije, bar jednom, desiti.

Za razliku od starijih telefona kojima je, uz malo čeprkanja po poleđini, bilo jednostavno izvaditi i ponovno vratiti bateriju i tako prisilno restartovati neposlušni uređaj, kod pametnih telefona je baterija najčešće integrisana, čime ste ostali bez te mogućnosti. Šta, dakle, raditi?

Prva opcija je, naravno, držanje dugmeta u trajanju od oko 20 sekundi, što u većini slučajeva deluje. Međutim, ako to nije upalilo, ostaje vam još nekoliko mogućnosti koje bi mogle da pomognu.

Kod Android telefona možda ćete, uz dugme za paljenje, morati istovremeno da držite i dugme za pojačavanje ili smanjivanje zvuka. Ako jedno ne deluje, pokušajte drugo, takođe u trajanju od oko 20 sekundi.

Slično je i kod iPhonea, kod kojih će pak biti potrebno istovremeno da držite dugme za zaključavanje ekrana i "home", odnosno dugme za povratak na početni ekran.

Ako vam se problem sa kočenjem ekrana često događa, pokušajte da ugasite i deinstalirate nepotrebne aplikacije i osloboditi memoriju prebacivanjem viška fotografija i videa na računar, a ne zaboravite ni na redovno ažuriranje operativnog sistema.

S. P.

#Mobilni telefon

'