AKTUELNO

Rasol zaista pomaže?

Glavobolja, mučnina i osećaj da vas je pregazio kamion kazna su za preterivanje u piću, a od unete količine alkohola zavisi vreme trežnjenja, ali i jačina propratnih simptoma - zvanih mamurluk.

Poseban je problem ako 1. januara morate na posao. Srećom, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da se brzo "vratite u normalu"

VODA I ČAJ

Alkohol je diuretik što znači da odvodi tečnost iz tela, pa je moguća dehdratacija. Voda je nabolji izbor za nadoknadu tečnosti. Sa druge strane, ako je problem i mučnina uznite čaj od đumbira ili nane da umirite želudac.

Foto: Unsplash.com

RASOL I SOK OD KISELIH KRASTAVACA

Rasol je najpoznatiji narodni lek za mamurluk. Za brzo delovanje se preporučuje da puna čaša ujutru i još jedna u popodnevnim satima. I sok od kiselih krastavaca je delotvoran kod mamurluka. Kisela tečnost sadrži sirće, so i vodu i može vam pomoći da utolite žeđ i unesete elektrolite i natrijum u organizam.

Foto: Pixabay.com

LEKOVI PROTIV BOLOVA

Aspirin i lekovi na bazi ibuprofena ublažiće ili potpuno otkloniti glavobolju i bolove u mišićima, ali ne bi trebalo da ih pijete ako imate mučninu.

SUPA

Kokošija supa nadomestiće nedostatak natrijuma i vode u organizmu kao posledice dehidratacije nastale usled pijanstva, a piletina i povrće sadrže cistein, koji olakšava rad jetre.

Foto: Pixabay.com

SOK OD LIMUNA

Iscedite svež limun i dodajte dve kašike limunovog soka u čašu vode. Možete zasladiti sa medom. Pijte čim ustanete i još 2  puta u toku dana.To će pomoći da vam se stabilizira nivo šećera u krvi i PH vrednost.

Simptomi mamurluka:

- mučnina i povraćanje - glavobolja - žeđ - umor - nervoza i osetljivost na svetlost i zvukove - nesanica - gubitak apetita - ubrzan rad srca - loša koncentracija i pamćenje - drhtavica

#Mamurluk

#Nova godina

'