AKTUELNO

Mokra Gora, planina između Tare i Zlatibora, između Srbije i Bosne i Hercegovine, baštini redak prirodni dragulj – lekovite vode. Lekovite vode se nalaze u prelepom ambijentu, delu zvanom Bele vode, duž reke Kamišine. Meštani kažu da po predanju ima 9 izvora, ali da se ne trude da ih sve pronađu, jer su čuveni kremanski proroci Tarabići upozorili da sa devetim otkrivenim – stižu teška vremena.

Prema predanjima vezuje se još za rimsko doba. Lekoviti izvor Bele vode ponovo je slučajno otkriven 1994. godine, posle izlivanja reke Kamišine. Zovu ga i izvor Svetog Jovana Krstitelja. Pored se nalazi i crkva posvećena ovom svecu.

- Pojava izvora oživela je stare priče koje potiču još iz rimskog doba i o lekovitosti vode. A sada narod dolazi i uzima vodu da bi se umivali sa njom i pili, kažu dobra je za vid, kožna oboljenja, probavu, stomačna oboljenja. Dolazi dosta naroda, naročito leti. Najviše je onih sa nekoliko flaša, ali ima i onih koji dođu sa po nekoliko kanti od po 20 litara, pa nose širom Srbije, Crnu Goru, Bosnu... Inače, ako se pije, pije se u malim količinama – kaže meštanin Miroslav, koga smo zatekli kod crkve.

On kaže da je dr Ratomir Tišma, poznati balneolog, napisao knjigu „Lekovite vode u kompleksu Muzejsko-turističke železnice Šarganska osmica”.

- Dr Ratomir Tišma je istražio te vode. Ovo je jedna od retkih takvih voda u svetu po visini alkaliteta, ima PH vrednost od 11,75, a po alkalitetu je prva u Srbiji – dodao je Miroslav.

Kada je izvor ponovo otkriven odmah se krenulo sa uređenjem prostora. Očišćen je bunar, stavljena pumpa, potpuno zaštićen, a 2000-te godine je počela izgradnja crkve Svetog Jovana Krstitelja. Crkva je izgrađena, ukrašena, a prostor oko hrama je uređen i podignut most preko Kamešine.

- Postoji legenda da su u rimsko doba u tom kraju vladale razne boleštine, a bilo je dosta nerotkinja. Zato je to naselje nazvano Kara salija – crna varoš. Onda je došao neki dubrovački trgovac, čija je žena bila nerotkinja. Ona je koristila lekovitu vodu i dobila blizance. U znak zahvalnosti Dubrovčanin je podigao crkvu zahvalnicu, koja je kasnije srušena, a na njenim temeljima je podignuta današnja crkva – kažu meštani Mokre Gore.

Iako je najpoznatiji Lekoviti izvor Bele vode nije jedini u Mokroj Gori i okolini. Tu je izvor vode „Tap“ bogat selenom i magnezijimom i udaljen je 200 metara od izvora Bele vode, zatim tu je i “Duletov izvor“ udaljen oko dva kilometara od Bele vode.

Poznata je i “Radovanova voda“ u zaseoku Kotroman koja je slana i mineralna voda i uglavnom je meštani koriste, a kažu da je dobra za neurološka oboljenja.

Postoji i „Glišova voda“ koja se nalazi u selu Kremna, udaljena 1,5 km od glavnog puta. Meštani kažu da po predanju ima 9 izvora, ali da se ne trude da ih sve pronađu, jer su čuveni kremanski proroci Tarabići upozorili da sa devetim otkrivenim – stižu teška vremena.

#Kremna

#Mokra Gora

#Tarabići