AKTUELNO

Doktori su Stivenu Hokingu prognozirali kratak život, a on je živeo 76 godina.

Stiven Hoking je imao srećno detinjstvo: roditelji medicinski radnici bili su povezani sa naučnim razvojem, intelektualnim igrama u oblasti tačnih nauka.

Na fakultetu je imao dobro društvo: "U Oksford sam ušao lako, učio nehajno, ali uspešno, zaneo se veslanjem i plesom."

A onda je odjednom počeo da pada u nesvest. Doktor je savetovao: "Manje piva i plesa!"

Ali onda je morao da nosi štap, pa štaka, pa pregled sa strašnom dijagnozom: amiotrofična lateralna skleroza, rana i strašna smrt. Sve više neurona u mozgu je pogođeno, kontrola nad mišićima se gubi, oni prestaju da funkcionišu, uključujući i one koji regulišu disanje – čovek je nepomičan i polako se guši.

Ali Stiven je nastavio da se bori. Jedan za drugim pojavljuju se njegovi članci iz fizike, astronomije, matematike. Invalidska kolica postaju borbeno mesto, a on izjavljuje: "Život je vredan življenja!"

Svi mišići otkazuju – jednim aktivnim prstom desne ruke kontroliše stolicu i kompjuter – i objavljuje knjigu Kratka istorija vremena. I smeje se: „Objavio sam više knjiga o Zemlji nego o Madoni – o seksu!“

Posle upale pluća diše kroz cevčicu ubačenu u dušnik, pa ne može da govori, ali za njega je stvoren sintisajzer govora! Njegov prst je odbio da sarađuje, ali Stiven je naučio da kontroliše stolicu i kompjuter uz pomoć jedinog aktivnog mišića - obraza.

Živi aktivan život: piše članke i knjige, učestvuje na naučnim konferencijama, čak je posetio kamp za bestežinsko stanje! Njegova interesovanja: Veliki prasak univerzuma, gravitacija, crne rupe.

Onda je tiho zaspao u 76. godini. I nije se probudio. Ali je ostavio predviđanje o četiri najtragičnija puta ljudskog razvoja: nuklearnom ratu, stvaranju genetski modifikovanih virusa, globalnom zagrevanju, razvoju veštačke inteligencije koja odlučuje da je čovek suvišan.

Istina, postoji i peto njegovo predviđanje: čovečanstvo će se opametiti i umesto uništenja baviće se stvaranjem, uključujući odlazak u svemir na druge planete. Ali naučnik je ovaj put smatrao najneverovatnijim.

Najsjajnije fraze Stivena Hokinga:

Među svim misterijama Univerzuma, žena je najvažnija i nerešiva ​​zagonetka.

Čovek je jedino biće koje zna za svoju smrt, ali živi kao da je besmrtnost pred nama.

Najsloženiji sistem na ovom svetu je čovek.

Život bi bio totalno tragičan da nije tako smešan.

U stvari, možete čak i izaći iz crne rupe - i to napolje, i, moguće, u neki drugi univerzum. Čak i ako vam se čini da ste upali u crnu rupu, ne očajavajte - verovatno imate izlaz ...

#Stiven Hoking