AKTUELNO

Nova godina je po definiciji dan kada po solarnim i sličnim kalendarima počinje sledeći kalendarski, datumski, ciklus, odnosno to je prvi dan u sledećoj godini. Proslava Nove godine jedan je od najstarijih običaja.

Međutim, malo ljudi zna da se početak Nove godine ipak ne slavi 1. januara u svom zemljama.

Ovih pet zamalja su izuzetak:

Saudijska Arabija - U Saudijskoj Arabiji se Nova godina slavi 21. marta po islamskom kalendaru.

Izrael - U Izraelu se Nova godina slavi u septembru, po njihovom jevrejskom kalendaru, premda Izraelci koriste gregorijanski kalendar. Slavlja 31. decembra nisu zabranjena, i dešavaju se u urbanim gradovima, dok u konzervativnim sredinama niko ni ne pominje ikakvo veselje, jer Novu godinu povezuju sa hrišćanima koji su progonili Jevreje.

Foto: Pixabay.com

Iran - Iran je takođe zemlja koja živi po strogim religioznim pravilima, pa se zato Nova godina slavi po islamskom kalendaru u martu.

Indija - Indija je zemlja sa mnoštvom različitih kultura i religioznih grupa. Mnogi slave Novu godinu 1. januara, ali postoji još oko desetak drugih Novih godina, koje su kasnije tokom godine, i koje su vezane za određene hinduističke ili budističke rituale.

Kina - Oni imaju svoju Novu godinu koja uglavnom pada u februaru, ali je datum promenljiv. Slavlje Kineske Nove godine traje dve nedelje i sva vrata moraju imati crvene ukrase koji su simbol sreće i veselja.