AKTUELNO

Nismo ni svesni koliko je tišina važna za naše mentalno zdravlje.

U našim zauzetim, užurbanim životima; dani i godine prolaze, a mi ne obraćamo pažnju na to koliko je zagađen naš mozak, zbog svega što se stalno događa oko nas. Tu je i zagađenje zvuka koji prekomerno stimuliše naš mozak, uzrokuje stres, neraspoloženje, depresiju i anksioznost.

Naučna istraživanja pokazuju da nedostatak tišine uzrokuje više štete nego što smo svesni. Može li ova šteta da bude reverzibilna? Naučna istraživanja, takođe, pokazuju da tišina ima moć da popravi stvari, a ovo je način na koji se to radi:

1. Tišina nam pomaže da se smirimo i da se osećamo mirnije

Ukoliko bi mogli sebi da priušte jedan ili dva sata tišine svaki dan, učinili bi nešto vrlo zdravo za naš um i naše telo. U tišini, naš mozak se počinje prilagođavati na mirnije stanje bića i tada se osećamo opušteno i mirno. Mi regulišemo disanje usporavanjem našeg mozga, umesto da se fokusiramo na stresne događaje. Mogli bi čak da se oseećamo pospano. Zamislite da ne morate da gledate TV ili slušate radio ili da ne morate da imate svoj mobilni telefon. Daleko od tehnologije na kratko, bićete u kontaktu sa samim sobom. Tišina vam to pruža.

2. Tišina popravlja naše ćelije u mozgu

Dokazana je činjenica da tišina ima moć da pomladi i popravi naše ćelije u mozgu. Ako dva sata dnevno provedemo u tišini, vaš mozak će započeti proces popravka. Vaša memorija će početi da se poboljšava, bićete odmorni i vaša tolerancija na stres će se povećati. Jači mozak znači jače telo. Sve počinje u tim malim sivim ćelijama. One reaguju na ono čemu ih izlažemo. Dakle, ako hranimo naš mozak s dobrom hranom (slikovito rečeno), on će postati zdrav i proces starenja će se usporiti.

Foto: Pixabay.com

3. Tišina nam dugoročno pruža više zadovoljstva

Nadam se da niste zavisni od televizije, radija i pametnih telefona. Dobro, postoji mogućnost da smo zavisni od jedne od ovih stvari, ako ne i više. To je savremeni način života, pa ne možemo to lako izbeći. Da li ste ikada zastali i razmislili o tome kakav bi vaš život bio kada ne bi posedovali TV? Razmislite o svim besmislenim emisijama i vestima koje gledamo na TV - u. Na kraju, šta mi radimo? Radimo, dolazimo kući, zaspimo pred televizorom, idemo u krevet, sledeće jutro se budimo i sve to ponavljamo. Izbacivanjem ovih stvari iz svog života, pronaćićete bolje načine na koje možete provesti vreme ili s porodicom i prijateljima ili sami sa sobom. Zadovoljstvo dolazi kada odbacite loše navike i zamenite ih onim boljim. Trošenje slobodnog vremena na taj način dopašće vam se zagarantovano.

4. Tišina poboljšava naša čula

Kada sedimo u tišini, zapravo postajemo svesni našeg okruženja, ali u drugačijoj dimenziji. Čujemo zvukove koje pre nismo primećivali - šum vetra ili možda lišće koje nežno dodiruje jedno drugo, grane drveća koje se pomiču, možda daleki zvuk životinje.

5. Tišina poboljšava našu pažnju

Kada mirno sedimo, dajemo našem mozgu tačno ono što mu je potrebno: fokus. To dolazi prirodno. Fokus - ne znači razmišljanje o nečemu konkretnom, to nije vrsta fokusa koju nastojimo da postignemo za vreme meditacije. To je drugačiji fokus, gde je vašem umu zapravo dozvoljeno da luta od misli do misli. Ali, primetićete u praksi, namerno ili nenamerno, da se vaš tempo usporava i to će se odraziti na vaš oraganizam na puno zdraviji način.

J. Stanković

#Odmor

#Tišina

#Zdravlje

'