AKTUELNO

U poslednje vreme sve češće viđamo prsten na malom prstu kako kog žena, tako i kod muškaraca.

Njegova simbolika se vremenom menjala, nekada je predstavljao simbol moći i plave krvi, a danas znači nešto sasvim drugo.

Za svakog ko je u rimskoj antici nosio prsten na malom prstu kaže se da je na taj način izrazio svoju vezu s bogom Saturnom.

Karakteristike poput strpljenja, talenta, pameti i odlučnosti simboli su prstena na malom prstu. Čak i ako je ova pretpostavka netačna, sviđa nam se duhovna ideja u njoj.

Osim toga, nošenje prstena na malom prstu navodno je signaliziralo suprotnom polu da je osoba koja ga nosi slobodna.

Kada muškarci nose prsten na malom prstu, često je to takozvani prsten s pečatom, a na nakitu se tradicionalno može videti porodični grb. Prsten sa pečatom simbolizuje, uglavnom, plemenito poreklo osobe koja ga nosi i filozofiju života koja ide uz njega.

Često se priča da je nošenje prstena na malom prstu znak članstva u tajnoj organizaciji ili loži. Ponekad se čak govori i o mafijaškom identifikacijskom znaku. Međutim, prema bontonu prstena, sve je to besmislica. Moderni muškarac prsten na malom prstu nosi samo za ukras. Kao i uvek, svako može sam da odluči sviđa li mu se to ili ne.

Dok muškarci često nose prsten na malom prstu, ovaj komad nakita tek je nedavno ponovno postao popularan kod žena. Prsten na malom prstu postao je pravi modni trend tek zahvaljujući jednom američkom brendu za nakit. Američki draguljar kreirao je dijamantni prsten za mali prst kao odgovor na venčani i verenički prsten zauzetih žena.

Ovim prstenom slobodne žene izražavaju povezanost, odanost i ljubav prema sebi. Mali prsten podseća da ženama nije potreban muškarac kako bi čvrsto stajale na nogama. Svetlucavi prsten na malom prstu trebao bi da nas uvek iznova podseća da volimo sebe.