AKTUELNO

Jedan od najpoznatijih svetskih naslova namenjen najmlađima “Knjiga umetnosti za decu” objavljen i na srpskom jeziku.

U dva toma bela i žuta knjiga na zabavan način daje odgovore na sva moguća i nemoguća pitanja iz oblasti svetske umetnosti. Autori postavljaju provokativna pitanja na koja daju beskrajno duhovite odgovore.

- Deca su istinski umetnici. Crtanje bojicama, slikanje prstima, bojenje flomasterima – sve to je njihovo svakodnevno umetniccko izražavanje, što možda umetnost čini bližom deci nego mnogim odraslim ljudima – rekla je direktorka dečijih izdanja izdavačke kuće “Fejdon Press” Sesili Kajzer.

Ona kaže da percepcija koju deca imaju o umetnosti zavisi od njihvog doživljaja sveta oko sebe.

Jednogodišnjak će možda uočavati boje, a trogodišnjak skrivene oblike. Dete koje najviše voli da se igra sa automobilčićima privući će određena umetnička dela , dok će dete koje voli pse privlačiti neka druga – objašnjava ona.

Foto: Promo

U svakoj knjizi predstavljano je po 30 svetskih umetnika i njihovih dela. Od Leonardove čuvene Mona Lize do Vorholove isto tako čuvene Merilin, autori su odabrali dela i umetnike koji su na svoj način obeležili istoriju umetnosti istovremeno vodeći računa o njihovoj privlačnosti današnjoj deci.

Zastupljeni su divovi istorije umetnosti kao što su Rafael, Van Gog, Tarner, Matis, Rembrant, Direr ili Velaskez, ali knjige predstavljaju i intrigantne umetnike poput, na primer, Sindija Šermana, Endija Vorhola, Džefa Kunsa ili Donalda Džada.

J. Stanković

#Srbija

#deca

#knjiga

'