AKTUELNO

Uprkos današnjoj tehnologiji ove misterije su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na mnoga pitanja.

Istorija čovečanstva prepuna je nerešenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i od koji će vam se zalediti krv u žilama! Uprkos današnjoj tehnologiji one su i dalje ostale nerešene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na njih.

Predstavićemo vam 15 misterija koje su do dan danas ostale nedokučene i koje i dalje izazivaju veliku pažnju kako običnog sveta, tako i naučnika.

Vojničev rukopis

Vilfred Vojnič, koji je bio poljsko-američkog porekla, a po zanimanju bibiliotekar, pronašao je misterioznu knjigu 1912. godine. Po njemu je i ova misteriozna knjiga i dobila ime "Vojničev rukopis"

Onje oslikan biljkama i znacima zodijaka, napisan je nepoznatim pismom. Neke stranice nedostaju, a sadašnja verzija se sastoji od oko 240 listova pergamenta, od kojih je većina ilustrovana.

Dugo je vladalo uverenje da je nastao između 1450. i 1520. godine. Međutim, uzorci pergamenta na kome je dokument napisan su početkom 2011. ispitani u laboratoriji Univerziteta Arizone uz pomoć metode radioaktivnog izotopa ugljenika.

Utvrđeno je da su sve stranice nastale u relativno kratkom vremenskom periodu i da potiču s početka ili iz prve polovine XV veka, što je skoro čitav vek ranije nego što se prethodno verovalo. Pisac, pismo i jezik su i dalje nepoznati.

Zelena deca

Foto: Printscreen YouTube

U blizini sela Volpit, u engleskoj oblasti Safolk, radnici koji su radili u polju čuli su čuli glasan dečiji plač iz jednog jarka.

Kada su prišli, iznenađeni, ustuknuli su od neobičnog prizora - pred njima su se nalazili dečak i devojčica čija je koža bila zelena, a bili su odeveni u neobičnu odeću čudnih boja, napravljenu od nepoznatih materijala.

Deca nisu znala jezik, a odbijali su i da jedu bilo šta drugo osim graška. Dečak je preminuo posle nešto manje od godinu dana, dok je devojčica vremenom naučila engleski i u ishrani je koristila i druge namirnice, pa joj je koža izgubila zelenu boju.

Ko su bila "Zelena deca iz Vulpita" je i do danas ostala misterija, mada je bilo više pokušaja da se objasni njihovo poreklo

Škotski astronoma Dankan Lunana, tvrdio je da su deca bila vanzemaljci koji su greškom prebačeni na zemlju sa druge planete.

Foto: Printscreen YouTube

Rongorongo

Rongorongo (Rapa Nui jezik) su znakovi otkriveni u 19. veku na Uskršnjem ostrvu. Mnogi su pokušali da dešifruju ovo pismo ali niko nije uspeo.

Postoje brojni predmeti na kojima postoji natpis na ovom pismu. Neki su oštećeni. Krajem 19. veka su prikupljeni i prodani muzejima.

Rongorongo tekstovi napisani su u naizmeničnim pravcima. Znakovi su obrisi ljudskih, životinjskih, biljnih i geometriskih oblika.

Smrt ruskih planinara

Ovog februara obeležena je 55. godišnjica od nikada razjašnjene nesreće u kojoj je stradalo devet ruskih skijaša i planinara u Djatlovom prevoju na Uralu, koji je čak i ime dobio po vođi nesrećne grupe Igoru Djatlovu.

Svi članovi ekspedicije pronađeni su mrtvi, kose svih žrtava su bile sede: frapantno ako se zna da je najstariji član ekipe imao 37 godina, a da su svi ostali bili u svojim 20-im.

Festski disk

Festski disk je artefakt pronađen na Kritu i Minojskoj civilizaciji, odnono srednjem ili kasnom bronzanom dobu. Njegova tačna svrha i mesto i vreme proizvodnje nisu poznati.

Ipak, neki naučnici sumnjaju u njegovu autentičnost.

Atlantida

Izgubljeni grad Atlantida je prvi put opisao Platon pre 2.400 godina, koji je tvrdio da je to ostrvo dom napredne civilizacije. Legenda kaze da je potopljen zbog zemljotresa, dok kasnije interpretacije kazu da je to podvodno kraljevstvo koje cuvaju sirene.

Mesto gde se, ukoliko je ikada i postojalo, ostrvo nalazilo i dalje je misterija. Neki nedavni dokazi ukazuju na to da se nalazilo negde u okolini Kipra u Mediteranu.

Bekstvo iz Alkatraza

Američka policija još ne zna da li su se pre više od 50 godina trojica robijaša utopila ili našla na slobodi, prilikom spektakularnog bega iz čuvenog zatvora.

Frenk Moris i Klarens i Džon Englin dospeli su u zatvor na ostrvu u zalivu San Francisko zbog pljačke banke, a iz njega su izašli tako što su kašikama probili rupu u zidu ćelije i provukli se kroz ventilacione cevi.

Događaji su opisani 1979. u filmu "Bekstvo iz Alkatraza", u kome je lik Frenka Morisa tumačio Klint Istvud.

U video klipu pogledajte i ostale nerešene misterije koje naučnicima zadaju glavobolju.