AKTUELNO

Ciklus "Teatar u Filharmoniji" spaja pozorišnu i muzičku umetnost u jedan svojevrsni događaj.

Drugi u nizu pozorišnih koncerata iz ciklusa "Teatar u Filharmoniji", posvećen Petru Iliču Čajkovskom, biće održan sutra u sali orkestra.

Čuvenu korespodenciju kompozitora i njegove mecene Nadežde fon Mek čitaće glumci Vladimir Aleksić i Tamara Krcunović. Okupljeni u različitim kamernim sastavima, filharmoničari će izvesti odabrane numere ovog kompozitora, vođeni rediteljskom umesto dirigentskom rukom Nikole Ljuce.

Čajkovski i Nadežda Fon Mek su jedno drugom predstavljali najveći oslonac u svim životnim okolnostima tokom 13 godina. Intrigantan odnos kompozitora i bogate udovice dokumentovan je u oko 500 sačuvanih pisama od preko 1.200 razmenjenih.

Dugogodišnje prijateljstvo postojano je samo u pisanoj reči, budući da se na kompozitorovo insistiranje nikad nisu sastali. Ljuca posebno je fasciniran njihovim odnosom, koji ga je odveo u promišljenje na temu mecenstva u današnjem društvu.

Ciklus "Teatar u Filharmoniji" spaja pozorišnu i muzičku umetnost u jedan svojevrsni događaj.

Koristeći korespodencije kompozitora sa njima važnim osobama, sa jedne strane, i njihovog stvaralaštva sa druge, tokom ciklusa pozorišnih koncerata će se još bliže "upoznavati" Maler (23. februar), Šuman (13. april) i Stravinski (25. maj).

Č.N.

#Filharmonija

#Pozorište

'