AKTUELNO

Ansambl Plesne akademije iz Pekinga predstaviće 20. januara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu kineski klasični ples "Fen mo".

Više od 30 članova jedne od najprestižnijih plesnih škola u svetu, u živopisnim scenama prikazaće život i to pokretima kroz jedinstvenu formu estetike kineskog slikarstva.

Način na koji mastilo prodire kroz pirinčani papir i rasipa se na tamne ili svetle nijanse, vlažne ili suve, intenzivne ili zamućene, upravo je poput pokreta plesačevog tela: udisanje ili izdisanje, pokret ili mirovanje, otvoreno ili prikriveno, brzo ili sporo, u porastu ili u opadanju.

"Fen mo" u potpunosti koristi tradicionalne elemente, kao što su "dah", "štule", "kosa", "rukavi", "mač", "lepeza", "suncobran" i "suknja", da bi preneo osećanja poput "privrženosti", "izuzetnosti", "zaljubljenosti", "žaljenja", "tuge", "opuštenosti" i "ljubavi" u kineskom duhovnom svetu, a koja su sastavni deo istorijskog i kulturnog pamćenja.

Ples je inspirisan izrekom: "Ako slikar može dočarati pet boja samo korišćenjem mastila, smatramo da je uhvatio suštinu. Ali, ukoliko je slikarov um usmeren na tih pet boja, suština će mu izmaći".

Plesna akademija u Pekingu, osnovana 1954. godine, predstavlja ekskluzivnu instituciju visokog obrazovanja u oblasti plesa u Kini. Kao jedna od najprestižnijih i najvećih plesnih škola u svetu nudi programe za srednje, više i visoko obrazovanje.

Poznata kao "kolevka plesača", Plesna akademija u Pekingu trenutno ima oko 600 predavača i 3.500 redovnih studenata.

Gostovanje se realizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture Narodne Republike Kine, ambasadom NR Kine u Srbiji, Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, Narodnim pozorištem u Beogradu i Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada u kojem će Plesna akademija iz Pekinga gostovati 18. januara.

Pročitajte još: Prvo beogradsko pevačko društvo slavi 165 godina postojanja!

#Narodno pozorište

#ples

'