AKTUELNO

Iako se u kultnom ostvarenju scenariste Dušana Kovačevića pojavio samo u jednoj sceni i to kao pokojnik, postao je najprepoznatljivije lice jugoslovenske filmske kinematografije.

"Ko je vas poznavao, ni pakao mu neće teško pasti" i "Sve ostavljam samom sebi" - kultne su rečenice Pantelije Topalovića iz filma "Maratonci trče počasni krug" koje je naveo u svom testamenutu, a koje i današnje generacije, čak tri decenije nakon prvog emitovanja ovog ostavrenja, citiraju kroz smeh!

Iako dobro poznato lice najstarijeg Topalovića gledamo već pune 32 godine, doduše u samo jednoj sceni kada je preminuo, kao i na portretu u kući čuvenih "grobara", malo ko zna ko je bio glumac koji je tumačio lik Pantelije.

Foto: Printscreen YouTube

Reč je o Radislavu Lazareviću, pozorišnom glumcu koji je rođen 1903. godine u Vučitrnu na Kosovu u porodici uglednog veterinara Nenada Lazarevića. Odrastao je u selu Prilužje, a svoju glumačku karijeru započeo je 1921. godine u putujućem pozorištu iz Prištine igrajući u predstavi "Vrani se konji igraju".

Uloga u kultnom ostavrenju reditelja Slobodana Šijana "Maratonci trče počasni krug" bila mu je prva i jedina kada je reč o filmovima i serijima.

Preminuo je 15. Aprila 1990. godine u 86. godini posle teške bolesti.

Ono što je zanimljoivo jeste podatak da je Radislav imao 79 godina kada je tumačio lik Pantelije. Umro je sedam godina nakon što je film snimljen i prikazan.

Autor: N.P.