AKTUELNO

Ovom gradu je Sinatra posvetio pesmu koja je postala svetski hit!

Njujork je jedan od najvećih gradova sveta, i sedište je velikih muzeja, galerija, međunarodnih korporacija i berzi.

Foto: Pixabay.com

Po popisu stanovništva iz 2010. godini u njemu je živelo 8.175.133 stanovnika na 800 kvadratnih metara, pa je najgušće naseljeni grad među većim gradovima u SAD. A po jezičkoj upotrebi nalazi se na prvom mestu po raznovrsnosti.

Simboli Njujorka su: Vol strit, Kip slobode koji su Njujorčani dobili na poklon od Francuske, 1886, Bruklinski most, Empajer stejt bilding i Krajsler zgrada. Tu je bio i Svetski trgovinski centar, koji je srušen 11. septembra 2001. godine u terorističkom napadu. Poznata mesta su i Peta avenija, Tajms skver, Central park, Metropoliten muzej i Brodvej, bulevar koji se proteže od juga do severa Menhetna, a u čijem centralnom delu se nalaze mnoga pozorišta.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Grad se nalazi u državi Njujork. Uže gradsko jezgro se sastoji iz pet gradskih opština: Bruklin, Bronks, Menhetn, Kvins, i Staten Ajland.

Foto: Pixabay.com

U gradu se nalaze brojni univerziteti i koledži, među kojima su najpoznatiji: Univerzitet Kolumbija, Njujorški univerzitet, Rokfelerov univerzitet, koji se nalaze među prvih 35 u svetu.

Novi Amsterdam?

Ostrvo Menhetn bilo je naseljeno Lenape Indijancima u vreme kada je otkriveno. Naseljavanje Evropljana počelo je tek sa osnivanjem holandske trgovine krznom. Probitni naziv je bio Novi Amsterdam, ali godine 1664. Englezi su tokom Drugog anglo-holandskog rata osvojili grad i preimenovali ga u Njujork u čast engleskog Vojvode od Jorka i Olbanija koji je bio brat engleskog kralja Čarlsa II.

Foto: Pixabay.com

Tokom 19. veka, grad se transformiše pod uticajem priliva emigranata. Do 1835. grad Njujork prestigao je Filadelfiju i postao najveći grad SAD. Članovi stare trgovačke aristokratije 1857. godine podržali su planove za izgradnju Central parka, koji je postao prvi reljefni park u nekom američkom gradu.

U drugoj polovini 19. veka stalno je rastao i broj useljenika, Iraca, Italijana, Nemaca i drugih koji dolaze u nadi za boljim životom. Snažan rast uslovio je i promene u upravljanju gradom. Menhetn, Bruklin, Ričhmond, Kvins i Bronks sporazumno se ujedinjuju u Veliki Njujork.

Raznovrsna arhitektura

Izgled Njujorka je jedan od najprepoznatljivijih u svetu. On zapravo ima tri odvojena, podjednako poznata, izgleda: Srednji Menhetn, Donji Menhetn i centar Bruklina. Njujork poseduje arhitektonski značajne zgrade, izgrađene u različitim stilovima: stil drugog francuskog carstva, gotički, Art Deko, internacionalni stil i post-modernu.

Foto: Pixabay.com

Medijsko carstvo!

Njujork je centar televizijske, marketinške, muzičke, i izdavačke  industrije. Ima više od 200 dnevnih i nedeljnih listova.

Foto: Pixabay.com

Dve, od tri nacionalne dnevne novine, u Sjedinjenim Državama su iz Njujorka: The Wall Street Journal i Njujork tajms, koji je osvojio najviše Pulicerovih nagrada za novinarstvo. Glavni tabloidi u gradu su: Njujork dejli njuz i Njujork post.

Četiri glavne američke televizijske mreže imaju sedište u Njujorku: Ej-Bi-Si, Si-Bi-Es, Foks i En-Bi-Si.

J. Stanković

#Grad

#Njujork

#Putovanja

#SAD

'