AKTUELNO

Fudbaleri Crvene zvezde savladali su večeras Partizan 1:0 (1:0) u 169. večitom derbiju.

Gol za pobedu i praktično nedostižnih "plus 16" na tabeli postigao je argentinski desni bek Aleks Vigo u petom minutu.

Debitant u derbijima centrirao je, a lopta "pogodila" Slobodana Uroševića i završila u mreži golmana Aleksandra Popovića.

Pred 35.078 gledalaca na stadionu "Rajko Mitić" samo početak derbija bio je dobar, a sve posle toga, ukupno 103 minuta sa nadoknadama, bilo je sa puno nervoze i nedostojno najvažnije utakmice srpskog fudbala.

Partizan je finiš meča odigrao sa desetoricom jer je u 90. minutu isključen Rikardo Gomeš zbog udaranja Strahinje Erakovića.

Zvezda posle 24. kola u Superligi ima 66 bodova, dok je Partizan drugi sa 50, samo bod više od trećeplasiranog TSC-a, piše Tanjug.

TOK MEČA

DRUGO POLUVREME

90-10. minut - Mijailović upisan u beležnicu! Oštar start Mijailovića na sredini terena koštao ga je žutog kartona.

90+6. minut - Traore oprobao šut - Pokušao je defanzivac Partizana sa 25 metar iskosa sa desne strane, ali ništa od toga.

90. minut - Novi prekid, tuča igrača. Derbi koji su definitivno obeležili prekidi! Došlo je do novih koškanja igrača i to posle starta Erakovića.

87. minut - Milunovića menja Mijatović. Milunović nije puno proveo na terenu. Zbog povrede izlazi iz igre, ulazi Mijatović.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

84. minut - Novi prekid. Sada se Nemanja Milunović našao na travi! Prekid traje već nekoliko minuta

83. minut - Zapretio je Partizan, ali odličan je bio Borjan!

71. minut - Imala je Zvezda nekoliko prilika u proteklim minutima i konstantno vrše presing crveno-beli fudbaleri na defanzivce Partizana, ali za sada bez promene rezultata iz petog minuta.

66. minut - Sjajan šut Uroševića i još bolja odbrana Borjana - Probudio se Partizan u napadu, Urošević je šutirao iskosa sa leve strane, lopta je išla pod prečku, ali je Borjan intervenisao i izbacio u korner.

65. minut - Baždar menja Kolorada - Izmena u Partizanu, umesto defanzivnog Kolorada u igri je napadač Samed Baždar.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

64. minut - Prva izmena u ekipi Crvene zvezde. Kings Kangva će na terenu zameniti Stefana Mitrovića.

64. minut - Kolorado šutira, Borjan brani - Partizan konačno pokazuje neku želju u napadu. Kolorado je šutirao sa 20-tak metara, ali Borjan brani.

60. minut - Menig bez udarca na gol - Napadač Partizana je stigao na ivicu šesnaesterca, međutim nije uputio šut.

60. minut - Žuti karton za Belića - Defanzivac Partizana je zaradio žuti karton zbog starta sa leđa.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

59. minut - Filipovićev šut blokiran - Bek Partizana je ušao u šesnaesterac, ali je njegov šut blokiran.

53. minut - Prekid trajao dobrih pet minuta

Prekid zbog bakljade grobara je trajao pet minuta.

Do sada je bilo 27 faulova na derbiju. U proseku na svaka dva minuta. Utakmica je prekidana do sada u sedam navrata, što zbog koškanja igrača, što zbog navijača, što zbog povreda.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

52. minut - Novi prekid

Ponovo prekid derbija, ovog puta zbog bakljade navijača Partizana. Grobari su "zapalili" južnu tribinu, a dobar deo baklji je završio blizu gola Borjana. Sudija Živković je zbog gustog dima prekinuo meč na kratko.

50. minut - Mitrović u šesnaestercu Partizana

Krilni napadač Zvezde je ušao u kazneni prostor, ali nije uspeo da uputi šut.

46. minut - Prilika za Pešića

Napadač Crvene zvezde se iznenada našao sam ispred Popovića, ali je golman crno-belih odbranio.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Nema izmena u poluvremenu.

Crvena zvezda ima veći posed lopte (57-43 odsto), ima i tri šuta na gol naspram jednog Partizana.

PRVO POLUVREME

45. + 4. minut - Nova akcija Zvezde

Vigo je prošao po desnoj strani, centrirao ali je ovog puta odbrana Partizana bila na mestu.

45. minut - Kraj prvog poluvremena! Vodi Zvezda nakon 45 minuta igre protiv Partizana.

40. minut - Velika je napetost među fudbalerima večitih rivala. Ritam meča je dosta opao u proteklim minutima. 

39. minut - Borjan se žali na udarac. Borjan je ostao da leži posle kontakta sa Rikardom. Golman Crvene zvezde se požalio da je udaren, a prekid je trajao minut i po.

32. minut - Kakva prilika za Zvezdinog Magika! Odličnu je loptu poslao Bukari u centar šesnaesterca, a Katai je silovito zapretio. Nažalost, pravo u golmana Popovića koji je uspeo da interveniše.

Foto: Foto: Univerzum HD Media

23. minut - Katai u ozbiljnoj prilici. Bukari je lepo uslužio Kataija, ovaj se našao sam ispred šesnaesterca Partizana, šutirao ali visoko preko gola.

21. minut - Nije bilo konkretnijih dešavanja na terenu u proteklim minutima. Glavni arbitar meča je često prekidao igru zbog prekršaja.

16. minut - Sudar glavama.

Nezgodna situacija na centru, sudarili su se glavama u skoku Katai i Belić. Posle ukazane pomoći nastavili su utakmicu. Belić ima čalmu oko glave.

15. minut - Velika je tenzija na terenu, kako to obično i biva na susretima večitih rivala.

9. minut - Ofanzivna je Zvezda od starta meča . Sada je Katai pokušao da zapreti sa distance, ali nije dovoljno bio precizan i snažan udarac Zvezdinog Magika, te nema nove promene rezultata.

7. minut - Natho je oprobao šut, Borjan brani.

5. minut - GOOOL! Ostavio je Bukari loptu Vigu, a Zvezdin Argentinac je iz nezgodne pozicije iz šesnaesterca uputio udarac u dalji ugao gola rivala i zatresao mrežu za radost celog stadiona.

3. minut - Prvi nalet Crvene zvezde, ali centaršut Rodića odlazi daleko preko gola.

1. minut - Počeo je 169. prvenstveni večiti derbi. Partizan je krenuo sa centra. Crno-beli napadaju ka severnoj strani, a crveno-beli ka južnoj.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

Na stadionu "Rajko Mitić" okupilo se oko 30.000 gledalaca.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

SASTAVI

STADION: Rajko Mitić, KAPACITET: 51.155 SUDIJA: Aleksandar Živković POMOĆNICI: Dragan Bogićević, Bojan Banović ČETVRTI SUDIJA: Stanko Ostraćanin VAR: Momčilo Marković CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan - Vigo, Eraković, Dragović, Rodić - Kanga, Mijailović - Bukari, Mitrović, Katai - Pešić. Trener: Miloš Milojević. PARTIZAN (4-2-3-1): Popović - Filipović, Marković, Vujačić, Urošević - Belić, Kolorado - Dijabate, Natho, Menig - Rikardo. Trener: Igor Duljaj.

Foto: Beta/Branislav Božić

Statistika

Statistika je na strani Crvene zvezde. Crveno-beli u zbiru svih utakmica vode sa 112:81, uz 69 nerešenih ishoda. Gol-razlika je 394:336.

Kada su u pitanju samo prvenstveni dueli, crveno-beli su slavili na 66 utakmica, a crno-beli na 47, uz 55 remija. Gol razlika je 232:198.

Partizan ne zna za pobedu u derbiju u poslednjih osam utakmica. Crno-beli su poslednji put slavili u junu 2020. godine u polufinalu Kupa kada su pobedili sa 1:0. U prvenstvenom meču Partizan je poslednji put slavio 2019. godine kada je na svom terenu slavio sa 2:0.

U poslednjih deset mečeva Zvezda je slavila tri puta, uz pet remija. Prošli 169. večiti derbi odigran na stadionu u Humskoj završen je remijem 1:1.

Crno-beli nisu slavili na stadionu "Rajko Mitić" u prvenstvu od 2017. godine, a poslednji put su pobedili 2019. godine u finalu kupa.