AKTUELNO

Proslavljeni srpski fudbaler i kandidat za mesto u FSS još jednom je iskoristio priliku da govori o o svojim ambicijama i planovima.

"DAN D" je blizu, 14. marta biće odlučeno da li će upravo Vidić ili njegov protivkandidat, Dragan Džajić, sesti u fotelju Fudbalskog saveza Srbije.

- Naš problem nisu Zvezda i Partizan, Superliga nema kvalitet. Nedostaje nam konkurencija! Selektor Dragan Stojković, prvi put, izabrao je najbolje što Srbija ima. Zato što nema mladih, spremnih da vrše pritisak na starije, iskusnije, dugogodišnje reprezentativce. Imaćemo mnogo problema pred Mondijal 2026, otići će Tadić, Mitrović će biti u ozbiljnim godinama, godine uzimaju svoje! Problemi su mnogo veći… Aktuelni sastav zaslužuje pohvale, moramo razmišljati o fudbalu u narednih pet, deset godina. Pogledajmo istini u oči, deca odlaze sa 13, 14 godina, gubimo kontakt s njima, ne znamo kako se razvijaju - rekao je Vidić.

Nemanja ističe da fudbalska Srbija još uvek nije spremna za promene.

- Srbija ima mnogo dobrih trenera, angažovanih i priznatih u svetu. Struka mora da se pita! Potreban nam je plan, konsenzus o ključnim pitanjima razvoja. Ključna nam je reč struke, ocena gde smo danas i šta hoćemo, kakve golmane, napadače, veziste, gde da ih tražimo, uključimo i nauku. S dobrim programom, možemo da očekujemo konkretne rezultate posle šest, ili 12 meseci. Priznajmo, danas toga nema, sve se radi „ad hok“ i taj ceh moraće neko drugi da plati… Probleme neko drugi pravi i sakriva, ne Nemanja Vidić.

Da li engleski model može da zaživi u Srbiji?

- Moramo da učimo i usvajamo iskustva drugih, ali i ostanemo svoji. Mančester junajted, uoči mog dolaska, bio je lokalan klub. Danas, to je globalni fenomen, sa navijačima širom sveta. Pogledajte ambasadorske misije Nikole Jokića i Novaka Đokovića. Potrebni su nam najbolji na najzahtevnijim pozicijama, preduslov da osetimo naboj kad gledamo reprezentaciju, podržavamo državu. Patriotski.

Razgovarao je i sa Ser Aleksom Fergusonom.

- Pričali smo u Barseloni, čuo je za moje planove. Ser ima očinski stav prema bivšim fudbalerima, uvek spreman da pomogne. Zahvalio sam se Fergusonu na interesovanju, uz reči: „Hvala ser, ali bira se predsednik FS Srbije, ne FA Engleske. Možda će biti potrebna pomoć kasnije, ovo je moja borba!“ Mala šala, genijalan mozak - istakao je Vidić.

Autor: