AKTUELNO

Prošlo je 60 godina od kada se avion sa fudbalerima Mančester junajteda srušio ubrzo posle poletanja sa minhenskog aerodroma, ali uspomena na osam mladih igrača koji su poginuli nije izbledela.

Tragedija se dogodila 6. februara 1958. godine u 15.04 na minhenskom aerodromu prilikom trećeg pokušaja poletanja po jakom snegu.

Ekipu koju je nekada vodio Mat Bezbi ostala je bez osmorice fudbalera i trojice članova kluba.

"Bezbijeve bebe" su ranije osvojile dve titule ;šampiona Engleske, a tog dana vraćala su se sa utakmice iz Beograda, gde su igrale protiv Crvene zvezde u Kupu šampiona.

Foto: Printscreen Youtube

Meč u Beogradu završen je 3:3, ali je Mančester prošao dalje, jer je prvom meču pobedio sa 2:1.

- Sve u vezi s tim danima neizbrisivo je urezano u moje pamćenje. Bili su to vrhunski fudbaleri i sjajni momci i prijatelji. ;Utakmica je bila neverovatna, Mančester je vodio sa 3:0, a onda smo mi uspeli da izjednačimo i imali smo prilike za potpuni preokret. Najbolja šansa je bila moja, ma stopostotna! Ali, promašio sam i oni su se plasirali u polufinale. Pošto nas je Junajted prethodno dobio na Old Trafordu sa 2:1, da sam ja pogodio za 4:3 igrala bi se majstorica, najverovatnije tri dana kasnije u Italiji. Oni se u tom slučaju ne bi vraćali kući iz Beograda... Ma, ko zna koliko puta sam sebi rekao 'E, Šeki, kud bre nisi bio bolji golgeter, svi ti momci bi ostali živi da si zatresao mrežu - rekao je Dragoslav Šekularac za sajt Crvene zvezde.

#Mančester

#Tragedija

'