AKTUELNO

Fudbalska reprezentacija Srbije večeras igra prijateljsku utakmicu protiv Rusije u Moskvi, na stadionu moskovskog Dinama "Lav Jašin.

Selektor srpskog nacionalnog tima Dragan Stojković iskoristiće ovu, kao i utakmicu protiv Kipra u Limasolu (25. mart) kao početak priprema za predstojeće Evropsko prvenstvo u Nemačkoj. Bez obzira što će meč biti prijateljskog karaktera, izvesno je da Srbiji, ali i Rusiji rezultat neće biti u drugom planu. Ne treba zaboraviti da je UEFA dala dozvolu za odigravanje ovog meča, jer je Rusija i dalje pod sankcijama. Sve karte za meč su rasprodate

Dragan Stojković Piksi najavio je promene u formaciji, pa je moguće da Orlovi zaigraju u sistemu 4-4-2 ili 4-2-3-1. Do sada, Srbija je igrala sa trojicom defanzivaca u poslednjoj liniji. Orlovi su oslabljeni za neigranje Dušana Vlahovića i Nikole Milenkovića koji su povređeni.

- Probaćemo i videćemo na šta će da liči. Bitno je da igrači prihvate principe igre. Hoće li to biti 4-3-3 ili 4-2-3-1, to su već podsistemi - rekao je Dragan Stojković.

Sa druge strane, Rusija od uvođenja sankcija u februaru 2022. godine igra prvu utakmicu protiv neke selekcije iz Evrope i izabranici Valerija Karpina učiniće sve da se što bolje predstave širokom auditorijumu. Rusija će biti u punom sastavu sa prvim zvezdama Aleksandrom Golovinom, Aleksejem i Antonom Mirančukom, Arsenom Zaharjanom i Dalerom Kuzjajevim.

Foto: Tanjug/Darko Vojinović

- Imamo dve važne utakmice iako su prijateljske. Bolje je nego da smo u nekom baražu, pa da moramo da lupamo glavu. Izbor je takav kakav je, ima dosta igrača koji se muče sa povredama. Došla su nova imena, želim da ih vidim na delu. Ono što sam pratio i gledao potpuno zaslužuju da im se ukaže šansa - objasnio je Stojković.

Posle utakmica u Rusiji i Kipru, fudbaleri Srbije imaće još dve provere pred početak Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Prvo protiv Austrije 4. juna u Beču, a onda i protiv Švedske, četiri dana kasnije u Stokholmu.

Sudijska trojka

Mažić izabrao Turke

Čast da izabere arbitre za prijateljski duel Rusije i Srbije dobio je Milorad Mažić, koji je prvi čovek Sudijske komisije FSR. Poverenje je ukazano sudijskoj trojci iz Turske. Meč će voditi Arda Kardešler, po zanimanju inženjer iz Burse, rođen 1988. godine. U Turskoj slovi za jednog od sudija najvećeg poverenja.

Zanimljivo Pelageja peva himne FS Rusije planira da od meča sa Srbijom napravi spektakl. Srpski glumac koji radi u Rusiji Miloš Biković napravio je promotivni spot, a poziv da se pojave u Moskvi dobili su Nemanja Vidić, Branislav Ivanović, Milan Lane Jovanović, Miloš Krasić... Novak Đoković se zahvalio na pozivu. Srpski pevač Marko Radinović otpevaće pesmu "Kaćuša", a himne dve države izvešće zvezda ruske muzike Pelageja.
Zvanično Utakmice Srbije i Rusije Srbija - Rusija 5:0 Liga nacija 18.11. 2020. Rusija - Srbija 3:1 Liga nacija 03.09.2020. Srbija - Rusija 1:1 Prijateljska 05.06. 2016. Rusija - Srbija 1:1 Prijateljska 15.11. 2013. Rusija - Srbija 1:0 Prijateljska 10.08. 2011. Rusija - Srbija 2:1 Prijateljska 28.05. 2008.