AKTUELNO

25. marta, srpska reprezentacija pobedila je selekciju Kipra rezultatom 1:0 u Larnaki. Utakmica protiv Kipra, jedna je od četiri zakazane prijateljske utakmice koje bi treble da nam daju uvid o formi Orlova pre početka Evropskog prvenstva, ovog leta u Nemačkoj.

Nakon prijateljskih utakmica sa Rusijom i Kiprom, uzbuđenje raste, a publika već sada predviđa favorite za evropsko zlato. Sudeći po kvotama u kladionicama, naša reprezentacija ima 1.4% šanse da osvoji prvenstvo, 11.1% da bude pobednik svoje grupe, i 62.5% šanse da prođe grupnu fazu.

Na konferenciji za novinare koja se održala nakon druge odigrane prijateljske utakmice ovog proleća, naš selektor, Dragan Stojković Piksi osvrnuo se na pobedu nad selekcijom Kipra.

"Kao prvo pobedili smo, pobeda - kakva, takva je. Tu je i rekord Dušana Tadića u dresu 'A' tima, debitovao je mladi Baždar i promašili smo penal. Dobra test-utakmica, dobar trening. Ima tu dosta stvari za ispravljanje, dosta stvari za dobru analizu, bilo je dobrih, ali i loših. U ovim utakmicama u martu je najvažnije da su svi igrači dobili šansu i da sam video šta sam želeo da vidim i da sam dobio informacije koje će mi služiti za ubuduće".

Pored toga, Piksi je prokomentarisao i prijateljsku utakmicu sa Rusijom u Moskvi, kada je naša reprezentacija, izgubila rezultatom 4:0.

"U prvom poluvremenu odigrali smo zaista korektno u fizičkom smislu, izašli smo u visok presing, stvorili nekoliko šansi, postigli gol, promašili penal. Mišljenja sam na kraju krajeva da je Mitar dao gol iz penala da bi utakmica otišla u drugom pravcu, na našu vodenicu i bilo bi mnogo lakše. Ovako je protivnik stekao samopouzdanje, posebno u drugom delu meča, iako smo menjali dosta igrača, a sigurno je da bi ritam trebalo da bude održan".

Piksi je rekao i šta ga čeka u narednim mesecima. Pred Evropsko prvenstvo koje počinje 14. juna, našu reprezentaciju čekaju još dve prijateljske utakmice. Protiv Austrije 4. juna i protiv Švedske, 8. juna. Smatra da će se do tada sve njegove nedoumice razrešiti.

"U ovom martovskom 'prozoru' bilo je tako - kako je, ali u junu nas očekuje završna glazura, finalizacija onoga za šta se spremamo. Sigurno da će utakmice protiv Austrije i Švedske dati mnoge odgovore na pitanje u kakvom će stanju Srbija biti i kako će izgledati na Evropskom prvenstvu. Bez obzira što su prijateljske, te dve utakmice shvatam najozbiljnije i biće to glazura tima za EURO 2024. Imamo dovoljno vremena da ispratimo i formu, minutažu naših igrača, kao i potencijalnih koji će doći. Ne bi trebalo zaboraviti grupu igrača koja nije bila na spisku ovog marta. Sa njihovim povratkom, Srbija će biti daleko moćnija i jača".

Autor: