AKTUELNO

Ukoliko redovno koristite Steam i njegovu prodavnicu, verovatno znate da na njoj postoji deo koji se zove "Popular Upcoming", jezičak koji kada otvorite vam prikaže listu igara koje bi trebalo uskoro da izađu, bazirane na popularnosti tih igara na Steamu (ljudi koji ih prate, imaju u wish listama, itd…).

U suštini, njegova uloga je da prikaže korisnicima popularne igre koje će uskoro izaći i tako pomogne i igračima da saznaju za neke igre koje će ih potencijalno interesovati, ali i developerima da se njihove igre pred izlazak probiju do odgovarajuće publike.

Međutim, neki drugi developeri tu listu često zloupotrebljavaju na način da poguraju njihov proizvod na nju, ikako njihova igra zapravo još ni ne izlazi, odnosno tek treba da se pojavi. Nekima se to desi i slučajno, ali mnogi to rade vrlo ciljno i namerno.

Naime, ova lista, kao što je i očekivano, pre svega funkcioniše na osnovu datuma izlaska, ali ne onog koji stoji na “spoljašnosti” Steama, već na pozadinskim podešavanjima koje korisnici ne vide. I onda developeri namerno iznova i iznova menjaju ovaj datum kako bi manipulisali sistemom i omogućili da im se igra iznova i iznova pojavljuje na ovoj listi.

Ovo šteti i igrama koje zapravo izlaze uskoro, a koje bi mogle da dospeju do veće publike tako što se nalaze na naslovnoj strani ove liste, ali i listi samoj po sebi, zato što korisnici Steama, kada vide da ta lista zapravo ne radi kako bi trebalo, prosto će prestati da je koriste, jer znaju da nije pouzdana.

#igrica

'