AKTUELNO

Sutra se navršavaju tri godine od hapšenja lidera građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Advokat Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić izjavio je da Ivanović od Apelacionog suda "ne očekuje milost već pravdu, koja kaže da nedužan čovek ne treba da bude u zatvoru".

Sutra se navršavaju tri godine od hapšenja lidera građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića koji je osuđen na devet godina zatvora za ratni zločin. On i dalje čeka odluku Apelacionog suda na žalbu koju je njegova odbrana uložila na prvostepenu presudu. Vlajić objašnjava da zakon ne predviđa rok u kom drugostepeni sud treba da donese svoju odluku i podseća da je odbrana žalbu na prvostepenu presudu podnela u aprilu prošle godine.

- Prošlo je deset meseci a nikakve odluke nema, što smatramo da je nedopustivo. Od Apelacionog suda očekujem pravdu. Oliver Ivanović ne očekuje milost, već pravdu, koja kaže da nedužan čovek ne treba da bude u zatvoru - naglasio je Vlajić.

On kaže da nije optimista da će se to i desiti, jer je prvostepeni sud imao priliku da donese pravičnu odluku, pa je nije doneo.

- Niko bolje od prvostepenog suda nije bio u prilici da utvrdi da protiv Olivera Ivanovića ne postoji nijedan dokaz. Prvostepeni sud je to utvrdio kada je rekao da on nije bio komandant bilo koje jedinice, niti je izdao bilo kakvo naređenje, ali je osuđen za prisustvo na licu mesta- što nije istina - objasnio je Vlajić.

Dodaje da se kao čovek i profesionalac nada pravičnoj odluci, a po njemu ona može biti samo oslobađajuća. Međutim, Euleksov sud je, podseća on, već propustio priliku da se upiše u spisak pravičnih sudova.

Reč je, kako kaže, o politici i političkom suđenju od samog početka, te da razlozi za hapšenje i suđenje Olivera Ivanovića nisu nađeni u sudnici već van sudnice.

- Siguran sam da pravo nije u osnovi ovog slučaja. Ne znam nijednog čak ni Albanca koji smatra da je Ivanović kriv za šta ga terete - zaključio je Vlajić.

J. Stanković

#Hapšenje

#Oliver Ivanović

#Sud

'