AKTUELNO

Propao im plan: Istražitelji su otkrili da je organizator pokušaja smaknuća Jovana Vukotića u CZ Marko Drakula, odranije poznat policiji zbog pokušaja ubistva.

Marko Drakula, kako sumnjaju istražitelji, bio je organizator plana da se, navodno, vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić cijanidom sipanim u hranu ubije u ekstradicionom pritvoru Centralnog zatvora.

Kako izvor medija otkriva, osim njega, istražitelji su lisice u decembru 2019. stavili i Marijanu Dimitrijevskom, zvanom Maki, Nikoli Jovanoviću, kao i Nemanji Milutinoviću, zvanom Afri.

- Uhapšeni se sumnjiče za pripremu ubistva Jovana Vukotića, desne ruke Igora Dedovića koji je likvidiran u Atini. Sumnja su da su po nečijem nalogu pokušali da u ručak, koji se Vukotiću svakodnevno dostavlja iz jednog restorana u Beogradu, sipaju smrtonosni otrov - kaže sagovornik za medije.

Podsetimo, sumnjive muškarce obučene u policajce prijavila je žena koja Vukotiću dostavlja hranu. Navodno, nju su, kada je izašla iz taksija, presreli muškarci koji su tražili da im pokaže šta nosi u kesi. Ona, međutim, toga dana nije nosila hranu, već lične stvari, odnosno garderobu.

Izneo odbranu

- Osumnjičeni su saslušani i oni su negirali da su nameravali da supstancu koja je pronađena kod njih u špricu, a za koju je veštačenjem utvrđeno da je natrijum-cijanid, ubrizgaju u jelo „škaljarca“. Na pitanje da objasne zbog čega su bili u policijskim uniformama, osumnjičeni Drakula priznao je da su se maskirali, ali „ne zbog izvršenja krivičnog dela, već da bi snimili spot za Jutjub“ - otkriva izvor i podseća da je kod njih tada, osim lažnih policijskih uniformi sa oznakama UKP i kačketa, pronađena i policijska značka, koja je ukradena još 2006.

Sagovornik podseća da je osumnjičenima određen pritvor, kao i da je kod njih pronađeno oružje.

- Četvorici osumnjičenih je određen pritvor i istraga protiv njih je u toku. Inače, reč je o povratnicima, pošto su Drakula i Jovanović ranije hapšeni zbog pokušaja ubistva, a Dimitrijevski i Milutinović zbog trgovine drogom - dodaje sagovornik.

Kako su mediji ranije pisali, hemijsko jedinjenje koje je pronađeno kod osumnjičenih, kako je pokazalo veštačenje, ubilo bi Vukotića za manje od minuta da je dospelo u njegovu hranu.

Pojačano obezbeđenje

- Prava je sreća da je osobi koja inače nosi hranu ovom pritvoreniku bilo sumnjivo to što su je zaustavili „policajci“ i tražili da pregledaju kesu. Da je kojim slučajem cijanid pripremljenim špricem ubrizgan u obrok, njemu ne bi bilo spasa. Naime, hrana koja se dostavlja u pritvor ne podleže pregledu u smislu sastava, već se samo pregleda da se u hrani ne skrivaju nedozvoljeni predmeti poput nožića ili testerica, ili droga - objašnjava izvor.

On napominje da je Jovanu Vukotiću, posle otkrića da mu je život ozbiljno ugrožen, obezbeđenje pojačano.

#Jovan Vukotić

#Marko Drakula

'