AKTUELNO

U Hrvatskoj je danas pokrenuta istraga protiv 13 osoba osumnjičenih da su kokain, amfetamin i marihuanu preprodavali u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Švajcarskoj. Među osumnjičenima je i srpski kuvar Dejan Markus.

Uskok (Biro za suzbijanje kriminaliteta) je danas doneo rešenje o sprovođenju istrage protiv trinaestoro osumnjičenih. Kriminalističko istraživanje je u toku, a navodno su njime obuhvaćene i neke osobe izvan Republike Hrvatske.

Kako javlja Jutarnji list, među osumnjičenima je i srpski kuvar Dejan Markus, koji je nedavno pronađen u slovenačkom zatvoru nakon što je njegova porodica prijavila da je nestao u Zagrebu.

Markus je uhapšen 7. februara u Sloveniji upravo u sklopu ove akcije USKOK i policije koja traje već duže vreme. Pao je na granici nakon što su slovenački policajci u njegovu automobilu pronašli tri litra amfetamina u bocama za ulje. Markus je javnosti poznat otkako je učestvovao u srpskoj kulinarskoj emisiji Kuvati sa srcem. Nakon toga se preselio u Zagreb, gde je imao vinoteku i prvi hrvatski butik ručno rađenih knedli.

Foto: Facebook.com/Nestali.hr.

Sumnja se da je prvookrivljeni 58-godišnjak, od marta 2019. do 6. marta ove godine u Hrvatskoj i Sloveniji, okupio i povezao desetočlanu grupu radi kontinuirane nabavke kokaina i amfetamina iz Holandije i dalje preprodaje tih opojnih droga.

Okrivljeni 58-godišnjak organizovao je i finansirao nabavku droge iz Holandije, a uz to, organizovao i finansirao nabavku automobila i izradu tajnih skrovišta namenjenih švercovanju.

Deo droge dovozili su u Hočko Pohorje u Sloveniji, a deo u Mariju Bistricu i Zagreb gde škrivali kokain i pripremali ga za ilegalno tržište, a amfetamin u obliku baze u konzistenciji ulja prerađivali. Tako pripremljenu drogu su dostavljali i prodavali kupcima na području Hrvatske. Uskok je sudiji Županijskog suda u Zagrebu koji vodi istragu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvanaestoro okrivljenih.

#Dejan Markus

#Hapšenje

#Hrvatska

#narko-banda

'