AKTUELNO

Kada su meštani malozvoničkog sela Brasina začuli jutros snažnu buku iznad svojih glava nisu ni slutili da će u njihovo selo da padne avion, i to vojni.

Oko devet sati ujutru najpre su čuli jaku buku, onda su oni koji su se zatekli van svojih kuća ugledali avion kako leti nisko iznad njihovog sela. Nedugo zatim je vojni avion MiG-21 pao u blizini kuće njihovog komšije Vitomira Tanaskovića kome je od siline detonacije nekoliko crepljika palo sa krova, a on je povređen.

Nažalost, poginuli su piloti major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević iz 101. lovačko-avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RViPVO Vojske Srbije.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Na mesto pada brzo su stigli vatrogasci, policija, Hitna pomoć i Vojska Srbije. Mestu pada nije bio omogućen prilaz, a teren su nadletali vojni i policijski helikopteri.

Stanoje Grujić živi dva kilometra od mesta pada i čim je čuo buku izleteo je iz kuće.

- Najpre se čuo veoma jak zvuk aviona koji nisko leti. Izleteo sam i video kako leti ka Borini, onda se okrenuo, počeo da se prevrće. Odmah sam krenuo ovamo i kada sam došao video se gust dim i znao sam da je nažalost pao. Pilot se trudio i uspeo je da izbegne sve kuće u ovom naselju – priča Stanoje Grujić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Nekoliko kuća od mesta gde se srušila letelica živi Milanka Ristić koja kaže da je gledala pad.

- Čula sam strahovitu buku i videla avion. Prošao je tik iznad moje kuće, zakačio za drveće obližnje šume i onda otišao ka Borini. Onda se vratio i preko svih krovova preleteo i pao kod komšije u dvorište, a ovde je u onaj tamo malinjak odbacio rezervoar. Bilo je strašno, mnogo sam se uplašila. Pilotu svaka čast, junak, spasao nam je svima živote, da je pao na neku od ovih kuća bila bi još veća tragedija. Inače, povređen je komšija u čije je dvorište pao avion dok je kupio orahe – priča ona.

Foto: Privatna arhiva

Foto: TV Pink Printscreen

Mnogi su pomislili da avion probija zvučni zid, a tek kada su videli gust dim shvatili su da to nije u pitanju. Jedan od meštana kaže da je povređenog komšiju Vitomira Tanaskovića (59) prebacio do lozničke Opšte bolnice, a portparol ove ustanove Dragana Mitrović kaže da je primljen jedan pedesetdevetogodišnji pacijent u jedinicu intezivne nege.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

-Svestan je orijentisan, sa opekotinama glave, grudi, kose, ruku, druge povrede za sada nisu ustanovljene – rekla je ona.

#Avion

#Dejan Krsnik

#MiG

#Piloti

#Zvonko Vasiljević