AKTUELNO

Granična policija BiH uhapsila je u utorak radikalnog islamistu, pripadnika ISIS Enesa Mešića prilikom pokušaja da ilegalno pređe granicu i uđe u Srbiju.

Opasni džihadista uhapšen je u mestu Rudo, a kod sebe je imao 5.000 evra i obeleženu kartu Beograda, zbog čega nadležni sumnjaju da je nameravao da organizuje terorističku akciju u prestonici Srbije.

Prema nezvaničnim saznanjima Enes Mešić je zadržan u pritvoru i predat je bosanskoj Agenciji za istragu i zaštitu (SIPA).

Veza s napadačem na policajce u Zvorniku

Enes Mešić je i bliski saradnik islamiste Nerdina Ibrića (24), koji je 27. aprila 2015. godine upao je u policijsku stanicu u Zvorniku i tom prilikom, uzvikujući "Alahu ekber", ubio jednog i ranio dvojicu policajaca. Ibrić je u razmeni vatre likvidiran.

Mešić je jedan od najradikalnijih islamista u regionu, a prošle godine u oktobru osuđen je u Sarajevu na tri godine zatvora zbog učestvovanja u akcijama ISIS na sirijskom ratištu. Na slobodi je čekao poziv na odsluženje kazne i bio je pod nadzorom SIPA.

Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH, kaže da je Mešić uhapšen u trenutku kad se spremao da nelegalno pređe granicu između BiH i Srbije. Akcija hapšenja izvedena je na benzinskoj pumpi u mestu Rudo.

NOVI BILANS: Najmanje 12 ljudi poginulo u požaru u Londonu

- U istočnoj Bosni, na području Rudog, priveden je radikalni islamista Enes Mešić, pripadnik Islamske države, u pokušaju da ilegalno pređe granicu sa Srbijom i ponovo se priključi toj terorističkoj organizaciji. Mešić je predat u nadležnost državne policijske Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jer je u pitanju osoba koja je bila na popisu onih koji se nalaze pod prismotrom zbog najtežih krivičnih dela - ističe Dujkovićeva.

Enes Mešić osuđen je za finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorizam, vrbovanje za terorističke akcije i organizovanje terorističke grupe.

PORODICA IZ BOSNE STRADALA U POŽARU U LONDONU?

Kako prenose sarajevski mediji, Mešić je ranije živeo u zatvorenoj islamskoj selefijskoj zajednici u Gornjoj Dubnici kod Kalesije i smatra se za najradikalnijeg pripadnika tog pokreta.

Uhapšen je u akciji "Damask" 2014. godine zbog sumnje da je počinio krivično delo terorizam, da bi 31. oktobra 2016. godine bio osuđen na tri godine zatvora. O kakvom čoveku je reč svedoči i podatak da je 2013. godine pokušao da obreže svoju suprugu Amelu B. (22), kojoj je naneo teške povrede genitalija.

Stefanović: Srpska policija učestvovala u akciji hapšenja

Foto: Beta

- Mi blisko sarađujemo s kolegama iz SIPA na razmeni podataka i s njima radimo na otkrivanju Mešićevih planova. Vrlo smo obazrivi kad je reč o ljudima povezanim sa terorizmom ili sa malim brojem osoba koje su sa naše teritorije otišle na ISIS ratišta. Jedini način za borbu protiv ovakvih stvari jeste razmena podataka i stalna budnost... - podvlači Stefanović.

#Beograd

#Hapšenje

#Napad

#Teroristi

'