AKTUELNO

Imala je samo 17 godina i živela je u hraniteljskim porodicama, a lečila se na dečijoj psihijatriji u Novom Sadu.

Jedan mladi život je ugašen. V. N. V. iz Subotice imala je svega 17 godina kada je odlučila da sebi oduzme život. Imala je suicidne misli i to je njena okolina znala. Njeno telo pronađeno je juče bez tragova nasilja, kako je saopštila policija. Za njom se tragalo četiri dana.

Zabrinuta hraniteljka rekla je za naš portal u subotu, 5. marta, da je devojčica kod nje i njenog supruga prešla pre mesec dana iz druge hraniteljske porodice, kao i da se lečila na dečijoj psihijatriji u Novom Sadu.

- Bili smo u Centru za socijalni rad i rekla je da vidi sebe dva metra ispod zemlje. U 10 sati je bila u dispanzeru, poslala mi je poruku da je pauza i da će posle toga doći kući. Oko pola 12 je nije bilo i ja sam joj poslala poruku, ali mi nije odgovarala. Pozvala sam je, bila je nedostupna. Ispostavilo se da je otišla kod drugarice i posle toga joj se gubi svaki trag - ispričala je zabrinuta hraniteljka.

Tinejdžerkin biološki otac rekao je za Telegraf.rs da je ovo bio drugi put da je otišla.

- Prvi put je sebe povredila. Bila je odsutna dva sata, a pronašla ju je sestra u ulici u kojoj stanuju. Zbog toga je završila na dečjoj psihijatriji. Odatle ju je lekar pustio i rekao da neće da se ubije - rekao je otac.

Kako je dodao, supruga i on su se razveli, a deca su ostala sa njom.

- Supruga je preminula, a ja sam bio na radu u Belgiji, nisam imao uslove. Nisam se odrekao starateljskih prava i dalje sam otac. Viđali smo se i posećivali dok je bila u hraniteljskoj porodici - kaže otac.

Foto: Društvene mreže/Privatna arhiva

Izvršen vanredni nadzor Centra

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u Novom Sadu, izvršio je, posle vesti o tinejdžerkinom suicidu, vanredni inspekcijski nadzor u Centru za socijalni rad u Subotici i Centru za porodični smeštaj i usvojenje u ovom gradu.

- Posle izvršenog inspekcijskog nadzora u ovim ustanovama socijalne zaštite, može se konstatovati da je postupano u skladu sa propisanim procedurama vezanim za hraniteljsku zaštitu iz nadležnosti inspekcije socijalne zaštite - naveli su u saopštenju.

Dodali su i da će posle dobijanja izveštaja policije i drugih nadležnih službi, "razmotriti osnov za dalje postupanje". Na naše pitanje šta to tačno znači, nisu odgovorili.

Niz neodgovorenih pitanja

Iz Centra za socijalni rad u Subotici nam je, dok se za tinejdžerkom tragalo, rečeno da, zbog zaštite podataka o ličnosti, ne mogu da iznose nikakve informacije. Na naša dodatna pitanja u vezi sa tim da li je tačno da je V. N. V. "u njihovim prostorijama rekla da sebe vidi dva metra ispod zemlje", do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili odgovore.

Tako se kao osnovno i glavno nameće pitanje: "Da li je tragedija mogla da bude izbegnuta?". Na pitanje u vezi sa tim da li je bilo neophodno da radnici Centra za socijalni rad prijave nadležnoj zdravstvenoj ustanovi suicidne misli tinejdžerke V. N. V. koje smo poslali Kliničkom centru Vojvodine, nismo dobili odgovor.

Ni iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, nije nam odgovoreno u vezi sa tim zašto je devojčica prebačena iz jedne hraniteljske porodice u drugu, kao ni na to zašto je uopšte iseljena iz svoje biološke porodice. Obratili smo se i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a ni od njih nismo dobili odgovore u vezi sa slučajem tinejdžerke koja je sebi oduzela život.

Da li je tragedija mogla da bude izbegnuta? Pitanje na koje možda nikada nećemo dobiti onaj pravi odgovor. Jer pravi odgovor glasi: "Tragedija je morala da bude izbegnuta". A opet... nije.

Autor:

#Samoubistvo

#Subotica

#Valentina